Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det här är mitt bästa jobb!”

– Vi ses på fullmäktige i kväll, säger Eva Högkvist, DD:s reporter i Avesta när hon lyfter mobilen och tar emot ett tips. Hon har den på hela tiden. Det är så självklart att hon inte ens kommenterar det.

Annons

Eva är norrbottningen som lämnade Boden efter studenten och som så småningom – av en ren slump – blev reporter på Hallandsposten. Hon skulle egentligen bli kontorist eftersom hon hade gått en kurs i maskinskrivning. Efter 42 år har hon inte ångrat en dag att hon blev journalist i stället. Och jobbet som lokalreporter i Avesta är det bästa hittills, säger hon.

– Avesta är en häftig kommun, den är inte lik någon jag tidigare jobbat i.
Hon har jobbat på tidningar som Haparandabladet, Hallandsposten, NSD – Norrländska Socialdemokraten – och Dala-Demokraten vid det här laget.

När NSD organiserade om blev det läge att söka nytt.
– Då fanns det två lediga journalistjobb som passade i hela landet, ett i Skellefteå och ett i Borlänge på DD och det i Skellefteå drogs tillbaka. Efter tio år i Dalarna och på DD kan hon nu lägga Avesta till Dalakommunerna Falun, Borlänge, Säter, Vansbro och Leksand.
– Det brukar ju vara så att ens senaste jobb är det bästa och Avesta toppar listan.

Det är en spännande och pigg kommun att vara lokalreporter i. Det är länets fjärde största med närhet både till Mälardalen och Stockholm som samtidigt har rötterna i en bruksbygd som tagit steget vidare, inte minst inom konsten där Avesta Art nått internationell status, säger hon.
Hon pekar också på framtidsprojektet Avesta 2020 som syftar till att kommunen ska få fler ben att stå på än basindustrin och locka fler till Avesta. Avesta ligger också före när det gäller att kommunanställda får jobba heltid, betonar hon.
Eva är lokalreporter och jobbar ensam.
– Jag gillar att vara ute bland folk, jag sitter sällan några längre stunder på kontoret. Men vet jag att någon kommer ser jag förstås till att vara på plats. säger hon om rummet i Lions lokaler på Malmgatan.

– Men jag nås lättast på 023 - 475 77. Som enmansredaktör är jag lätt på foten och kan för det mesta komma direkt om någon ringer. Och går det inte kan jag lätt planera in jobbet snarast. Är man ensam kan man inte boka in hela dagar utan måste ha luckor för det akuta och oförutsedda.
Det innebär också att ingen dag är den andra lik, betonar hon.

Hon är van att komma helt ny till en redaktion och en kommun.
– Men här i Avesta har jag fått jättebra hjälp av min företrädare Kerstin Eriksson som nu arbetar i Avesta kommun. Jag kan fortfarande ringa henne när jag behöver fråga något. Eftersom DD inte har helgbevakning i Avesta numera tar Eva tacksamt emot material som kan publiceras i förväg.
– Det är jättebra att kunna informera folk om vad som händer under helgen i förväg.
Eva betonar att hon fått ett fantastiskt mottagande i Avesta och hoppas att ännu fler ska höra av sig och tipsa om jobb.
– Att vara närvarande i verkligheten, säger hon snabbt när jag frågar vad som är det bästa med att vara lokalreporter.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se