Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det här är sjukt stort”

Kvalet till Superettan närmar sig och intresset för Dalkurd bara växer.
– Folk hör av sig från världens alla hörn och kanter och önskar oss lycka till, säger den skäggprydde mittbacken Peshraw Azizi.

Dalkurds näst sista träning inför onsdagens hemmamatch mot Värnamo hölls på ett ruggigt Domnarvs­vallen sent på måndags­eftermiddagen.
– Att det är kallt är inget man tänker på. Allt är bara så roligt just nu och det märks att intresset för oss ökar. Det här är sjukt stort bland kurderna, säger Peshraw Azizi.

Familj, släkt och vänner engagerar sig i Dalkurd.
– Min pappa ser alla matcher och kommer självklart hit på onsdag också, säger Azizi.

Han är inne på sin tredje säsong i Dalkurd. Från att mest ha spelat högerback har han i år flyttat in ett steg till mittbackspositionen. Azizis stabila spel är en bidragande anledning till att Dalkurds försvar är flera klasser bättre i år än i fjol.
Ju närmare Dalkurd kom en kvalplats på hösten, desto större har mittbackens skägg blivit.

Hockeyspelarna brukar ha slutspelsskägg. Är det ett kvalskägg du har?
– Nja, jag vet inte vad jag ska kalla det. Jag har sparat sedan sommaruppehållet och trivs med det. Sedan ser man mer manlig ut med skägg. Vi har så många unga spelare, så vi behöver någon som ser lite äldre ut, säger 25-årige Azizi.

Ryker skägget om ni vinner kvalet?
– Det får grabbarna i laget bestämma.

Medan Azizi har flyttat in ett steg har Alexander Ekblad gått motsatt väg och lämnat mittbacksplatsen för positionen som vänsterback.
– Jag har varit mittback under alla säsonger i Dalkurd fram till i år, berättar Ekblad, som kom till klubben inför säsongen 2008.
I Dalkurd har den Bragefostrade 26-åringen varit med och vunnit division 3 och division 2. Nu är han två matcher från ytterligare ett avancemang.

Vad är det som har tagit er hela vägen till kval den här säsongen?
– En stor anledning är att vi har prioriterat försvarsspelet sedan januari. Vår ödmjuka inställning är en annan förklaring.

Hur har den här förvandlingen, från kaxiga Dalkurd till ödmjuka Dalkurd, tagits emot?
– Det finns tränare i serien som inte riktigt har trott på oss, men i föreningen har precis alla köpt den.

Vad gör att ni lyckas i kvalet?
– Vi slår ur underläge och det tror jag kan passa. Det är nog farligt att underskatta oss. Vi har flera individuellt skickliga spelare som kan avgöra matcherna, så kan vi bara stänga igen i försvaret, så kommer det att lösa sig.

Stefan Ericson/DT