Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här händer med stenen efteråt

Om ingen hör av sig som gravrättsinnehavare så kan gravstenarna plockas ned och förvaras av kyrkogårdsförvaltningen. Men inte i Falun.

– Många tror att stenarna och gravar försvinner på grund av platsbrist. Men så är det inte, säger Karin Elofsson som är kyrkogårdsföreståndare.

På en plats i Falun står stenarna på rad i olika grupper. Med vit krita är årtalet ”2012” skrivet under vissa, andra med ”2011”. Alla har blivit nedplockade under de senaste åren i samband med att anhöriga hört av sig och återlämnat gravrätten.
– Men vi tar inte bort några stenar i väntan på att någon ska höra av sig. Dessa stenar har aktivt återlämnats till oss av anhöriga som återlämnat gravrätten.

Men det är inte bara att plocka ner en sten. Samtliga gravstenar måste först registreras hos släktforskarförbundet innan de plockas ner eller skickas för destruktion.
– Det är något vi är skyldiga att göra, förklarar Gärd Eriksson vid Kyrkogårdsförvaltningen vid Svenska Kyrkan i Falun.
I Falun har man ändå försökt återvinna en del av materialet från de gravar som lämnas åter till församlingen. Bland annat har grova stenpelare som tidigare använts till ramar kring gravarna på marken fått nytt liv.
– Vi har tänkt göra pelare av dem till de olika delarna områdena på kyrkogårdarna, säger kyrkogårdsföreståndaren Karin Elofsson.
Uppe på Norslunds kyrkogård finns det redan en sådan. Ett annat exempel är under den gulbarkiga häggen vid en av ingångarna på Nya hästbergs kyrkogård.

Förhoppningen är att även gravstenarna ska kunna användas till annat – eller till och med slipas om och användas på nytt, förklara Karin Elofsson.
– Det är synd att bara göra markläggning av dem för vissa stenar som finns här görs ju inte längre.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se