Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det här måste vi göra något åt” • Fler p-platser en möjlighet

Trafikmiljön utanför avdelning Fabian på Skräddarbackens skola är farlig.
Det anser en av ledamöterna i kommunens trafikutskott, Ronny Beyer ( S), och han får stöd av den lokala skolstyrelsens ordförande Per Morelius.
- Jag har redan tagit upp frågan med ordföranden i utskottet. Det här måste vi göra något åt. Men verksamheten på Fabian måste också säkerställa säkerheten tills vi har löst det här. Med till exempel någon slags vakt på morgonen, säger Ronny Beyer.

Förskoleläraren Therese Hedén på avdelning Fabian berättar att i Fabians verksamhet finns det här läsåret 72 förskoleklassare, ettor och tvåor inskrivna.
Nästan alla barn börjar klockan åtta på morgonen och eftersom det inte finns mer än en personalparkering utanför lokalerna blir det ett kaos vid dagens början på Pilt Jans Väg utanför avdelningen.
- Trafikmiljön är farlig för barnen som ska gå in på Fabian från sina föräldrars bilar, säger Therese Hedén och beskriver att den intensiva trafiken även är ett bekymmer för personalen som inte kan parkera sina bilar.

Skrivit brev

Skolstyrelsen på Skräddarbackskolan har i många år arbetat för en trygg trafikmiljö kring skolan och på sista tiden direkt med trafiken kring Fabian.
Per Morelius, ordförande i skolstyrelsen, har skrivit flera brev till kommunen och velat få hjälp med att få bukt på trafikbekymret.
I tisdags kom en av ledamöterna i trafikutskottet, Ronny Beyer, ut på plats och fick själv uppleva trafikkaoset.
- Jag och Per Morelius samt Skräddarbacksskolans skolstyrelse är eniga. Det var värre än vad jag trodde det jag fick se och uppleva i tisdags. Ett barn vara nära att bli påkört av en bil som backade och det var bilar, färdtjänstbilar och bussar överallt. Trafikmiljön vid Fabian måste vi göra något åt. Jag har redan pratat med både tjänstemän på Borlänge Energi och Trafikutskottets ordförande, säger Ronny Beyer.

Fälla träd

Det Ronny Beyer och Per Morelius diskuterar är att fälla några av träden i en skogsdunge intill Fabian och där göra några extra parkeringsplatser samt en liten väg upp till gångvägen som leder fram till avdelningen.
- Om kommunen skulle göra en sådan åtgärd samt se till att det blev ett övergångsställe skulle vi vara nöjda i skolstyrelsen, säger Per Morelius.
Ronny Beyer håller med Per Morelius och påpekar att det också bör sättas upp en på-och avstigningsskylt vid Pilt Jans Väg, på personalparkeringens motsatta sida.
- Trafikmiljön för barnen på Fabian måste säkerställas, säger Ronny Beyer.
MARIA SVENSSON
0243-920 14
maria.svensson@daladem.se