Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan vara ditt jobb som S spelar bort

Jobbar du inom restaurang? Det kanske till och med är ditt första långvariga arbete. Det är din grund och trygghet för att du ska kunna betala hyra, köpa mat och ha en rolig fritid och ett socialt liv.

Annons

Då har du alla skäl att känna oro inför det kommande riksdagsvalet.
Det är ditt jobb som ligger i potten och Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, satsar våldsamt med dåliga kort genom att föreslå höjd arbetsgivaravgift för ungdomar och slopa sänkningen av restaurangmomsen.
Sannolikheten är stor att man i så fall spelar bort tusentals jobb. Samtidigt berättar man att pengarna man får in på höjningen ska satsas på unga personer som har svårast att få jobb.
I klartext betyder det att man gör dig arbetslös och därefter satsar din tidigare lön på att placera dig i ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder.

Tre av fyra restaurangföretagare uppger till branschorganisationen Visita att de sannolikt skulle tvingas säga upp personal om restaurangmomsen höjs. Att fördubbla restaurangmomsen och höja ungdomsarbetsgivaravgifterna är med andra ord ett säkert sätt att ta jobbet ifrån tusentals unga människor i restaurangbranschen.
Att underminera en bransch med cirka 150 000 arbetande ungdomar och kalla det för en ungdomssatsning tycker vi gränsar till det groteska. Det förslag som man lagt på bordet gynnar enbart anställda med lång LAS-tid och en skattefinansierad anställning i offentlig sektor.

Centerpartiet föreslår i stället en jobbskaparlinje – som i praktiken är den direkta motsatsen till Socialdemokraternas utpressning av näringsidkare.
Som vi ser det är goda villkor för företag grunden för tillväxt och fler jobb i hela landet, såväl i städerna som på landsbygden.
Vi vill se ännu lägre arbetsgivaravgift för fler, lägre kostnader för att driva små- och medelstora företag kombinerat med ytterligare regelförenklingar.

Det ger fler och starkare företag, som trots allt är grunden för fler jobb.
Att underlätta för dessa jobbskapare är bästa sättet för att fler ungdomar ska få ett jobb att gå till. Det tycker vi är en långsiktigt hållbar politik för hela landet.

Johanna Hedlund (C)
distriktsordförande för CUF i Dalarna
Ronja Pettersson (C)
vice distriktsordförande för CUF i Dalarna
Oscar Sjökvist (C)
ledamot av CUF:s distriktsstyrelse i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel