Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det känns skönt att vara häktad och komma ifrån allt som varit"

Drogerna ledde till kriminaliteten. 20-åringen som erkänt Shell-rånet beskriver hur han för ett och att halvt år sedan började med hasch och amfetamin. Hur det gick väldigt fort för honom att bli kriminell. Skulder för drogerna var också direkta orsaken till rånet.
– Jag funderade i två dagar. Sen bestämde jag mig för att det var enda sättet att få tag i pengar, berättar han i personutredningen i målet

Från häktet berättar 20-åringen att han är utsliten i kroppen och allmänt utmattad. Trots att han är trött har han svårt att sova. Han tror att han förstört sin sömn med sitt drogmissbruk.
Kriminalvården bedömer risken för återfall i brott som hög. Flera riskfaktorer räknas upp: hans första dom kom tidigt. Han var påverkad av amfetamin när rånet begick och när han greps. han började dricka tidigt. Han har ett kriminellt umgänge. Han är arbetslös och avbröt studierna på grund av missbruk. 20-åringen bedöms dessutom ha en kriminell livsstil.
20-åringen håller med och säger sig ibland vara rädd för sig själv. Samtidigt uttrycker han en tydlig önskan om hjälp för att bli kvitt missbruket.
– Jag har ingen kontakt med gamla kompisar för det är ingen som orkar vara med mig, säger han i personutredningen.

"Jättejobbigt"
20-åringen sitt häktad på sannolika skäl misstänks för rånet på Shell i augusti, för delaktighet i grov misshandel i juni och för rånet mot OKQ8 i början av oktober. I personutredningen nämner han själv bara Shell-rånet som han utan tvekan erkänner. Han beskriver det som en panikåtgärd då de som sålt drogerna med hot krävde betalning.
– Jag fick panik och bestämde mig till slut för att begå ett rån, berättar han.
samtidigt beskriver han en tung tillvaro under sin sista tid i frihet:
– Det har varit jättejobbigt, ett ständigt jagande på amfetamin och inte lust med något annat än att använda droger och vara påtänd, säger han.
Fälls 20-åringen för de brott han är häktad för kan ha se fram mot ett flerårigt fängelsestraff, vilket han är mycket orolig för. Bland positiva faktorer räknar Kriminalvården upp viljan att komma till rätta med missbruket, men också att han har grundskolekompetens och inte minst att han har bra kontakt med sin familj.
Hans mamma berättar i utredningen hur hon den senaste tiden sett sonen förändras, hur han börjat undvika henne och hur han fått nya kamrater som hon aldrig tidigare sett.
På fredag kan ett första åtal mot 20-åringen komma.

GUBB JAN STIGSON