Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kortsiktiga förblindar arbetarna

Drygt ett år kvar till att matchen ska avgöras om vem eller vilka som ska regera Sverige.

Regeringsfrågan står alltid i förgrunden inför alla riksdagsval.

Speciellt intressant är det inför det kommande valet, då det är tämligen jämt mellan blocken. Socialdemokraterna har gjort en bra upphämtning i opinionen efter raset med Håkan Juholt.

Den socialdemokratiska uppgången räcker dock inte för att bilda en regering.

Det var länge sedan som socialdemokratin lyckades med det konststycket.

Statsvetaren och valanalytikern Sören Holmberg har funnit att socialdemokratin har lätt att nå uppgångar i början av en valrörelse, medan deras uppgång stagnerar ju närmare valdagen man kommer.

Socialdemokraterna har svårt att hävda sig i finalen.

Den borgerliga alliansen spelar taktiskt och vet att tillmötesgå det kortsiktligt tilltalande bland väljarna. Dit hör införandet av jobbskatteavdrag. Mer pengar i plånboken är vad alla önskar sig, sedan spelar det ingen roll att sänkt inkomstskatt grundar sig på lönedumpningar och lägre skatt till det offentliga där avgifterna höjs för dem som kommit i åtnjutande av jobbskatteavdrag.

Det kortsiktliga förblindar folk, och det är detta som den borgerliga alliansregeringen använder sig av.

Det är därför av vikt att socialdemokraterna inte låter sig frestas av skattesubventioner till löner, utan ser till att lönerna är arbetsgivarsidans sak att svara för.

Sven-Olov Degerman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel