Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det kräver både finess och fingertoppskänsla”

Yngve Wängermark började med grovsnickeri. Sedan övergick han till tillverkning av svepaskar. Numera bygger han egna fioler.
- Visst är det ett tidskrävande hantverk. Man får ta det lite pö om pö, säger han.

Yngve Wängermarks fiolbyggande började med en kurs i svepaskar som hölls i Jakobsgården.
- En dag tyckte en av deltagarna att vi bara svepte och svepte askar. Kanske fioler istället... säger Yngve Wängermark.
Ingen av kursdeltagarna trodde på allvar att de skulle kunna lära sig fioltillverkarkonsten. Men fioltillverkaren Rolf Hadar Sundberg tog sig an kursdeltagarna som under ett års tid lärde sig grunderna. Det är ett avancerat hantverk, som innehåller många delar och kräver finess och fingertoppskänsla.
- Visst är det många som tycker att alla fioler låter likadana, men de som spelar hör skillnad från instrument till instrument, säger Yngve Wängermark.

Första kursen

Den första kursen i fioltillverkning hölls i mitten av 90-talet. Idag har Yngve Wängermark snart nått den aktningsvärda åldern av 84 år. Han och andra hobbysnickare i Jakobsgården träffas fortfarande två gånger i veckan, tre timmar varje gång för att snickra.
- Det är roligt att hålla på. Svenska kyrkan har hjälpt oss mycket, vi har fått vara i deras lokaler, säger Yngve.
Hemma hos Yngve har han även ett rum för sitt intresse. Här tar nya fioler sakta form. Två-tre år tar det för Yngve att få en fiol färdig. Han håller just nu på med sitt sjunde exemplar. Tre stycken har getts bort till sina musikintresserade barnbarn.

Börjat spela

- De får dem när de tagit någon form av examen, som en sporre, säger han.
Tillverkandet har fått Yngve att själv greppa stråken. Han testspelar ”Hej sa Petronella” på en av sina egentillverkade fioler.
- Det är många finesser med en fiol, så man har att göra när man tillverkar dem, säger han.
Månaden ut kan man se en av Yngves fioler, samt få en liten inblick i fioltillverkandet, i en monter i Stadsbibliotekets cafeteria.

LINNEA JOHANSSON
linnea.johansson@daladem.se