Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det nya partiprogrammet saknar feber

LEDARE Onsdag förmiddag. Min fru fyller år och vi uppvaktar henne och senare på dagen ska vi åka bort en dag för att fira. Men jag hinner sticka emellan med att läsa förslaget till nytt partiprogram för Socialdemokraterna; det ska antas på kongressen i vår.

Senast ett nytt partiprogram tillkom var 2001. Då var det en del rabalder när den så kallade portalparagrafen ströks och en del av den radikala linjen bröts.
Och nu då? Jag läser det nästan trettiosidiga programmet och konstaterar att det är på tok för långt. Ytterst få kommer att läsa detta. Varför satsade man inte på en text som kunde rymts på ett uppslag i en dagstidning eller kunnat tryckas på bägge sidorna på ett enda flygblad?

Jag menar att läget är sådant att det är befogat: Det råder djup och permanent kris i arbetarrörelsen när rörelsen oavbrutet tappar medlemmar och aktiva och partiet tycks ha parkerat sig på 30-procentsnivå, samtidigt som missnöjeshögern växer.
Själva texten är det inget större fel på. Här flyter mycket av de mer progressiva och rentav systemkritiska källflödena fram, t ex när det slås fast att socialdemokratin är en antikapitalistisk rörelse och när det talas om klassamhället och om miljön. Det är ofta klokt och förnuftigt resonerande.

Men texten saknar feber. Den förlorar sig i självklarheter och låter ofta som en ordinär debattartikel av någon politiker. Partiprogrammet bör idag ha kraften hos ett ilsket flygblad, högtidligheten hos en sekulär skapelseberättelse och den principiella skärpan hos en marxistisk Feuerbachtes.
Att skriva ett sådant är förstås lika svårt som att gjuta liv i en tynande rörelse. Känslan jag får under läsningen av programutkastet är emellertid att dessa svårigheter har samma rot: Socialdemokratins oförmåga att hitta rätt i tiden.
Jag återgår till födelsedagsfirandet.

Kommentar: Karl Marx berömda Feuerbachteser publicerades aldrig under hans livstid, men när de upptäcktes väckte de sensation. Berömd är denna tes: ”Filosoferna har hittills bara försökt förklara världen, men vad det gäller är att förändra den.”

Göran Greider
goran.greider@daladem.se