Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det onda och goda i varje själ

kultur
Kan vem som helst av oss bli både torterare och mördare? Ja, under vissa omständigheter kan väldigt många vanliga människor begå fruktansvärda grymheter. Vi kan också vara både godhjärtade, hjälpsamma och visa anständighet även i mycket utsatta och svåra situationer. Det pågår en ständig kraftmätning mellan det onda och goda i varje människosjäl.

Om ondskans eller godhetens mekanismer tar överhanden beror på hur vi har blivit uppfostrade, hur stark vår egen självkänsla och självständighet är i kombination med vilka medfödda och inlärda mänskliga egenskaper som premieras, alternativt trycks undan i vårt rådande samhällsklimat.
Ungefär så resonerar journalisten Eva-Lotta Hultén i sin nyutkomna bok ”Resan från mörkrets hjärta”. Hon vill förklara hur vanliga människor både kan mörda och tortera andra människor. Hultén går givetvis tillbaka till Tyskland under nazismen men tar även upp fruktansvärda händelser som har skett betydligt senare i vår historia, i bland annat Rwanda och Irak.
Följande rader av Primo Levi säger det mesta: ”Monster existerar men de är alltför få för att verkligen vara farliga; de vanliga människorna är mycket farligare, funktionärerna som är beredda att tro och lyda utan att ifrågasätta?”
Det är en tankeväckande fråga som tyvärr alltför sällan belyses på ett sakligt och informativt sätt. Dagens populärkultur översvämmas av både deckare, filmer och TV-serier som förenklar världen av onda och goda människor. Psykopaterna är trots allt ytterst ovanliga. De flesta som mördar är som du och jag.

Eva-Lotta Hultén lutar sig mot ett antal socialpsykologiska forskningsresultat och påvisar ett samband mellan grym tortyr och vardagens subtila övergrepp i form av mobbning och utfrysning. De psykologiska mekanismerna är likartade. Det är bara gradskillnaderna som är diametralt olika. Människan är på ett sätt oerhört anpassningsbar. Det handlar om i vilken kultur och miljö som vi befinner oss.
Hon lägger fram egna exempel, hänvisar till både filmer och skönlitterära berättelser. Det kan emellanåt bli lite för mycket av citat och hänvisningar, som om författaren skulle vara rädd för att läsaren inte skall köpa hennes argument. För undertecknad blir det i stället onödigt övertydligt. Vi har väl aldrig haft både ondskans och godhetens mekanismer så vardagligt närvarande som i dag.
Är de något som informationsteknologin har lärt oss så är det just hur snabbt och lätt en hatisk pöbel kan skapas. Människor som hyser exkluderande tankar om sina medmänniskor hittar snabbt meningsfränder och övertygas i sin reaktionära tro om att tillvaron består av svart eller vitt, gott och ont. Det är en enkel världsbild och som heller inte kräver någon större intellektuell ansträngning.

Denna enkla tankefigur blir ofta en fanatisk livsåskådning. Bödlarna och soldaterna i Nazityskland rättfärdigade sina våldshandlingar. De var ju fullt övertygade om att de skulle rädda världen och framtiden genom att utrota judar, zigenare, handikappade och politiska motståndare. Därför kunde den tyske soldaten och familjefadern skriva hem till sin fru och berätta stolt om hur han hade skjutit ihjäl små barn. Hjärntvätt och totalitär indoktrinering är ondskans främsta verktyg.
För att ytterligare komplicera saken bör vi samtidigt erkänna att så kallade demokratiska stater också har lydiga soldater som kan begå fruktansvärda handlingar. Många har begått och begår övergrepp och grymheter lite överallt i världen, både under Vietnamnkriget, Irak och inte minst på Guantanamobasen.
Nå, hur går vi då tillväga så att vi understödjer de goda sidorna inom oss? Eva-Lotta Hultén börjar från början – hur vi bemöter våra barn. Det kan aldrig noga understrykas hur viktigt det är med kärlek och rätt sorts uppmuntran och fostran. Hultén förespråkar en barnuppfostran som främst handlar om humana och resonerande metoder. Tyvärr har ju den auktoritära synen återkommit i takt med annat konservativt tankegods. Straff, tvång och indragna kärleksbetygelser är på modet igen via olika nannyprogram i tv.

Det är som om nya generationer måste uppfinna hjulet på nytt och inte dra lärdom av redan förvärvade kunskaper om vad som är rätt och fel i barnuppfostran. Barn som via hot, hugg och slag blint lyder sina föräldrar förvandlas till ögontjänare och utvecklar inte sina sinnen för inlevelseförmåga och empati. Det är en pyrrhusseger att genom hot eller våld få sitt barn att göra som man vill. I förlängningen utvecklas barnet till en människa med färre inneboende förmågor att välja en medmänskligare moral när hen ställs inför svåra ställningstaganden och val i livet. Sammantaget är ”Resan från mörkrets hjärta” en läsvärd bok som lockar till ytterligare fördjupning i ämnet.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se