Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det råder stark oro bland länets ambulanspersonal

Oron sprider sig bland länets ambulanssjuksköterskor och annan ambulans-personal.
100 miljoner ska bort i hälso- och sjukvården i år. Och nu är det arbetstidsmodeller och scheman som ses över.

– Inget är heligt när landstinget ska spara, säger Kerstin Erlandsson, vårdförbundets ordförande i länet.
”Tjäna mindre - jobba mer.” Det verkar vara det som gäller numera, säger en av sjuksköterskorna i ambulanssjukvården som DD pratat med.

– När nattavtal och annan speciell ersättning kom till, var det stor brist på sjuksköterskor. Så är det i dag också, säger Sineva Riberio, förbundsordförande för Vårdförbundet, i ett inlägg där hon uppmanar politiker att tala om vad vå–rden får kosta.

– Vem tusan vill bli sjuksköterska eller specialistsjuksköterska när utsikterna för att få schysta arbetsvillkor verkar näst-intill obefintliga, undrar hon.

Personal som jobbar scheman där dygnets alla timmar ingår har fått en kompensation i form av kortare arbetstid. Det är tradition inom hälso- och sjukvården.
– Den som som jobbar mycket obekväm tid måste få vila, så har principen varit och ambulanssjuksköterskorna jobbar dygnets alla timma, säger ambulanssjuksköterskorna.

Och nu vill arbetsgivaren förlänga veckoarbetstiden i ambulanssjukvården med två timmar, från 36,25 till 38,25 timmar i veckan.
Ambulanssjuksköterskorna har också mist extra ersättning på totalt 1 700 kronor i månaden, 500 kronor nyligen och1 200 för några år sedan.
500-lappen fick de som en kompensation när de hjälpte till att utveckla ett önskeschema för cirka tio år sedan.
Och de 1 200 kronorna fick de som kompensation för att de ställde upp och jobbade två extra skift var under sommarsemestern för att landstinget skulle slippa jaga vikarier som alltid är ett problem sommartid betonar de.

– I de 1 200 ingick också att vi inte tog ut någon enkel övertid vid skiftbyten. Att ta bort de 1 200 kronorna var ett kortsiktigt sparande, betonar de.
– Jag har aldrig haft under 1 200 kronor i månaden i övertid, det här blev dyrare för arbetsgivaren.
De befarar att landstinget kommer att tvingas anlita bemanningsföretag och inhyrd arbetskraft till sommaren eller slå igen stationer.

Kristina Vahlberg


Ambulanssjuksköterska

• Tre års studier – grundutbildning – till sjuksköterska.
• Ingångslön i länet 22 500 kronor.
• Lön efter cirka 25 år: 27 000-28 000 kronor i månaden