Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det ska inte behövas på ett jordbruk”

Under 2011 köpte Anna Powers en lantegendom i Dala-Järna och tanken var att sonen skulle ha grönsaksodlingar. För verksamheten ville de bygga ett växthus och enligt dåvarande ansvarige chef skulle det krävas bygglov.
– Jag har fått klart för mig att det inte behövdes alls och vill att kommunen ändrar beslutet, säger Anna Powers.

Anna Powers har sina rötter i Dalarna, men hon har växt upp i USA och har inte riktigt klart för sig regelverket i Sverige. Hon kontaktade 2011 Vansbro kommun om att hon ville bygga ett växthus på 600 kvadratmeter på den gård hon nyligen köpt, tanken var att hennes son skulle flytta med från USA och bedriva grönsaksodling.

– Beskedet jag fick från kommunen var att det skulle krävas bygglov och det skulle kosta cirka 4 000 kronor, så jag fann mig i det, berättar Anna Powers.
Med tiden har hon lärt sig mer om Sverige och den lagstiftning som är och från flera håll har hon nu mött förvåning när hon berättat att hon var tvungen att ha ett bygglov för växthuset.

– Jag har vänner i andra kommuner som har jordbruk och där är beskedet att det är bara att bygga om det är något som behövs i verksamheten och är kopplat till jordbruket, säger Anna Powers.
Efter att nu nyligen kommit hem från en längre vistelse i USA, beslutade hon sig för att kontakta kommunen om detta och har skrivit en skrivelse till kommunen om att beslutet ska omprövas.
– Det är en tuff bransch att hålla på med och de 13 000 kronorna som min son ska betala är mycket för honom i en helt ny verksamhet, därför tycker jag att kommunen ska göra ett nytt beslut, säger Anna Powers.

Ansvarig politiker i Vansbro kommun är Nall Lasse Andersson (S), i egenskap av att vara ordförande i utskottet för Leva och Bo. Han kan inte på rak arm säga att Anna Powers har rätt eller fel.
– Jag kan inte utesluta att hon har rätt och är det så ska vi självklart hjälpa till och rätta till detta, säger Nall Lasse Andersson.

Han poängterar vidare att detta styrs av Plan- och bygglagen och det finns inga undantag från den som bara skulle gälla i Vansbro kommun.
– Under den aktuella perioden togs det en del märkliga beslut och jag skulle inte bli förvånad om vi får ändra detta och att det kan komma upp fler ärenden som vi måste rätta till, konstaterar Nall Lasse Andersson.
Anna Powers har även begärt att kommunen ska kompensera henne för de kostnader hon haft i samband med att hon sökte bygglovet.

Sven Thomsen/DT