Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det ska vara lika i hela landet”

Efter att ännu en gång ha blivit nekad att betala kontant för sitt sjukhusbesök riktar ­Tore Olsson kritik mot landstinget.
– Det drabbar oss ­äldre, säger han.

Annons

I torsdags var 76-årige Tore Olsson på provtagning på Mora lasarett.
Han saknar bankkort och ville därför betala sitt besök kontant, men det fick han inte.
– Personalen har fått ­direktiv om att bara ta betalt med kort. Jag tycker att det är för jävligt, säger Tore Olsson, som i stället får en faktura hemskickad.
Det är inte första gången han nekats.

Redan år 2010 blev landstinget Dalarna ett av de första kontantlösa landstingen i Sverige.
Även landstinget i Jämtland ville slopa sedlar och mynt, men tvingades backa efter en dom i kammar­rätten i somras. I domen anser kammarrätten att alla landsting borde ta emot kontanter.
Landstinget Dalarna står däremot fast vid sitt beslut.
– I dagsläget har ingen överklagat beslutet. Om vi skulle få en dom mot oss kommer vi att ta ställning då, säger Sören Bertilsson (S), vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Han menar att kontantstoppet underlättar för både personal och patienter.
– Vi har inte fått in några klagomål. Naturligtvis ska ingen behöva känna att de inte kan uppsöka vård på grund av att det inte går att använda kontanter.
Tore Olsson vill att dalapolitikerna lyssnar på kammarrätten.
– Det ska vara lika i hela landet. Så länge vi har ett penningsystem anser jag att vi ska kunna betala kontant överallt.

Tore Olsson vet att han ­inte är ensam om att se problemet.
– Det drabbar oss äldre. Många saknar bankkort och jag som inte är ung längre kommer inte ihåg allting på samma sätt som förr. Det är lätt att glömma ett inbetalningskort och därför vore det bättre att kunna betala direkt även om jag bara har kontanter, avslutar Tore Olsson.

Linnea Kallberg/DT