Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det snackas mer om kyrkovalet i år”

Den 15 september är det kyrkoval. Socialdemokraterna i Norrbärke församling går till valet med visionen om att fler ska rösta i år och att öppna upp ögonen för vad kyrkan faktiskt har att erbjuda.

– Det måste komma fram att kyrkan inte enbart handlar om gudstjänst, dop och begravning. Det är en tragedi att så få valde att rösta år 2009, säger Åke Bråten (S), kyrkorådets ordförande.

Närmare 68 procent av Sveriges befolkning är medlemmar i Svenska kyrkan i dag. Sedan kyrkan skiljdes från staten har dock valdeltagandet i kyrkovalet gått ned stadigt. År 2009 valde knappt 12 procent att rösta.

Åke Bråten, kyrkorådets ordförande, hoppas att siffrorna kommer att gå upp i årets val.

– Rent generellt känns det som att det snackas mer om valet i år. För oss socialdemokrater är det viktigt att vi ställer upp i valet som ett parti och att människor vet vad socialdemokratin står för. Det är fel att hälla ideologin i ena örat och låta den rinna ut i det andra.

Åke Bråten menar att kyrkan är en så pass viktig del av samhället, och att det är viktigt att göra oss påminda om att den bidrar med så mycket mer än konfirmander och gudstjänster.

– Kyrkan är en mötesplats för många i alla åldrar. Social­demokraterna i Norrbärke församling går inte till val med ambitionen att omvända människor. Vi vill ­bara göra människor uppmärksamma på att kyrkan finns.

Varför tror du att många har försummat kyrkovalet tidigare?

– Jag tror att en stor anledning till det är att många människor inte har sett det som något viktigt. Generellt så är dock alla valen viktiga och rösträtten är en av få rättigheter som vi fortfarande har kvar i samhället.

Vad kan Socialdemo­kraterna i Norrbärke församling bidra med i kyrkovalet som de andra ­partierna inte kan?

– Vi står enade och vi har gott om resurser. Vi har dessutom en stark linje med förslag på hur vi vill förbättra den svenska kyrkan. Vi har även öppet deklarerat att vi vill behålla församlingens begravningsbyrå. Det kan ses som kontroversiellt, men vi ser den som ett sätt för församlingen att utöka servicen till allmänheten.

Andreas Irebring
andreas.irebring@dt.se