Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det största jag har varit med om”

Fyra var aktuella – alla kom med.
När förbundskaptenen, Curt Söderström, på onsdagen presenterade truppen inför VM i Tjeckien radade dalanamnen upp sig.
– Det här är det största jag har varit med om hittills, säger VM-debutanten Johanna Holmbom.

De tre spelarna från Kais Mora, Anna Wijk, Therese Karlsson och Amanda Larsson, har alla tidigare representerat landslaget i VM.
För IBF Faluns Johanna Holmbom blir det dock första gången.
– Det är klart att det är jättestort för mig. Det är det här man spelar för – att få vinna VM-guld. Det ska bli jätteroligt, säger Holmbom, bara timmar efter att truppen offentliggjorts.

Vid spelarpresentationen konstaterade förbundskaptenen, Curt Söderström, att Holmbom är given i ett svenskt landslag. Själv har hon dock inte varit lika säker.
– Man vet ju inte alls hur de tänker, så man har varit lite nervös, tills man fick reda på att man skulle vara med.
Holmbom har tidigare representerat Sverige på ungdomsnivå i VM-sammanhang.
– Men det här är det största jag har varit med om hittills. Tidigare har jag ju spelat U19-VM, men det här är betydligt mycket större. Jag tror att det blir väldigt annorlunda jämfört med hur det var då.

IBF-centern är en av åtta debutanter i den tjugo spelare stora truppen som tagits ut.
– Det känns väl som ganska många. Men det är ju åtta nya spelare som är hungriga på ett VM-guld. Jag har inte tänkt så mycket på det faktiskt.

Hur viktigt är rutin från tidigare turneringar?
– Det är klart att det spelar roll, men vi har ju rutin så det räcker också i laget, säger Holmbom, som likt många andra är lite överraskad över att inte Emelie Wibron är uttagen.

Samtidigt konstaterar hon att hon inte skulle vilja byta ut någon i den nuvarande truppen.
– Vi är ett härligt lag tycker jag. Vi har en bra lagsammanhållning och på planen spelar vi en fartfylld innebandy. Jag tror att det är roligt att se oss spela.
För Sveriges del blir det en ordentlig rivstart av turneringen, då man direkt, den 7 december, stöter på Finland – Sveriges kanske största rival om guldet.
– Det är klart att det blir tufft att gå ut mot dem, det första man gör. Det hade kanske varit skönt att möta ett sämre lag i början och ha fått komma in i det lite. Men det är som det är och vi är taggade för att möta dem i första matchen. Vi är inställda på det nu.

Sverige åker till Tjeckien med tre raka VM-guld i bagaget.
Målsättningen inför turneringen känns därmed ganska självklar.
– Mmm, att ta VM-guld. Alla förväntar sig ju att vi ska vinna, så det är klart att det blir en besvikelse om vi inte tar VM-guld.

Kristian Bågefeldt/DT