Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det största som hänt" säger syskonen Anna och Erik

Annons

Syskonen Anna och Erik Fahlén i Bäsna har sedan barnsben varit galna i Harry Potter.
Nu är de dessutom fan av så kallad Wizard Rock, och i kväll arrangerar de en konsert med det amerikanska bandet Harry and the Potters i Bäsna bygdegård.

Anna, 18, och brorsan Erik, 20, är födda och uppvuxna i Bäsna. Redan som små blev de fascinerade av Harry Potters värld i böckerna och filmerna. Nu har de utökat sitt intresse till Wizard Rock (trollkarls-rock), ett världsomspännande kultfenomen:
- Det började som ett skämt när de amerikanska bröderna Joe och Paul DeGeorge började skriva texter om Harry Potter. De spelade för sina vänner och snart spred sig intresset för deras musik. Nu har de fans i hela världen, berättar Anna.

Sover över

Själv lyssnade hon på Harry and the Potters i sin iPod som 14-åring. Nu - fyra år senare - arrangerar hon och brodern en konsert med bandet, som ska övernatta hemma hos familjen Fahlén i Bäsna:
- Det är helt galet, Harry and the Potters är legendariska! Det här är nog det största hittills som hänt i våra liv, säger Anna och strålar.
Ännu bättre är att syskonens eget band, The Swedish Shortsnouts, ska vara förband åt de amerikanska gästerna på tre av deras spelningar i Sverige.

Spelat in CD

Det finns över 700 Wizard- Rock-band i världen. Varje band har sin egen Harry Potter-karaktär. Anna och Eriks är The Swedish Shortsnouts, de svenska kortnosingarna, som finns med i den fjärde Harry Potter-boken:
- Det är den viktigaste referensen till Sverige i böckerna. Vi tog namnet för tre år sedan innan någon annan snodde det. Vi har spelat in en egen CD hemma i vardagsrummet som vi säljer vid våra spelningar, berättar Erik med glimten i ögat.

Pappa roadtrippar

Harry and the Potters är mitt uppe i en Skandinavienturné och spelar i Östersund, Växjö, Stockholm, Oslo, Köpenhamn - och Bäsna. Och gissa vilka som kommer att "roadtrippa" i bandets spår? Anna och Erik så klart, och deras pappa Mats:
- Han ställer upp med bil och har lovat att betala bensinen, men bara om han får följa med, skrattar syskonen.
Spelningen i Bäsna bygdegård äger rum ikväll, torsdag, klockan 21. Arrangemanget är drogfritt och är öppet för alla åldrar.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS