Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var det fjantigaste jag varit med om"


Advokat Björn Henriques får en erinran från Sveriges advokatsamfundets disciplinnämnd. Nämnden ger erinran i ett bodelningsärende där nämnden menar att Henriques skulle upplyst motparten om skaffa egen advokat.
- Det där är bara fjant. Jag fattar ingenting, säger Björn Henriques.

Björn Henriques blev kontaktad i ärendet av en man. Detta i en lång tvist mellan mannen och kvinnan. Henriques skickade ett bodelningsavtal till kvinnan för underskrift och det är här som disciplinnämnden ställer sig kritiskt.
När kvinnan fick avtalet kände hon sig tvingad att skriva under avtalet, men så skedde inte. I beslutet noterar disciplinnämnden att om kvinnan skrivit på hade hon förlorat all rätt till sitt hus och till hennes sons ägodelar.
Advokatsamfundet menar att Henriques skulle ha upplyst kvinnan att ta kontakt med ett eget ombud och att han var motpartens ombud.
Kvinnan själv visste inte att hon hade rätt till eget ombud i bodelningstvisten.
Advokat Henriques har därmed brustit i att informera kvinnan att det inte ingick i hans uppdrag att tillvarata hennes intressen. Att han därför skulle ha rått kvinnan att skaffa sig en egen advokat.
Björn Henriques menar, i sitt svar till samfundets disciplinnämnd, att han inte felat. Mannen, han företräder, har sagt paret var överens om hur delningen och att han bara upprättat bodelningshandlingen för att en lagfart skulle kunna upprättas.
- Det här var det fjantigaste jag varit med om, säger Henriques till DD. Jag har bara rättat handlingen så att den skulle bli formellt rätt.
Så du har inte agerat som advokat i det här fallet?
- Titeln har jag ju, men jag har bara rättat ett dåligt skrivet avtal.

CHRISTER NYMAN
023-476 36
christer.nyman@daladem.se