Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det var ju svårt att säga nej till ett sådant här erbjudande"

Annons

Den välkände filmaren Erik Göthe från Järna lämnade efter sig en riktig filmskatt.
Nu finns hans projektor och ett hundra-tal filmer i säkert förvar i föreningen Ja-Järnas lokaler på Myrbacka.
Där har man långt framskridna planer på att föra över de gamla åtta-och sextonmillimetersfilmerna till digitalt format på DVD.


– Jag träffade Birgit Ihlar och hon berättade att filmerna och projektorn först hamnat hos hennes dotter Marita Haars som avled för ett år sedan och sedan hemma i hennes garage, säger Tore Herbertsson.
Han var inte sen på att svara ja på frågan om föreningen var intresserade av att ta hand om filmerna. De flesta filmerna är från bygden och några från Norge och andra semesterresor.


Unika filmer
– Det är ju helt otroligt vilken skatt vi fått och han har verkligen fångat vardagshändelser och annat från mitten av förra seklet fram till 1970-talet, säger Tore Herbertsson.
Det handlar om till exempel den sista flottningen i Västerdalälven 1969, grisslakt 1972, kyrkbåtsrodd någon gång på 1960-talet och Hulå Gunnar Larssons framfart i vad man misstänker Dalälvsloppet.

Muséet är intresserade
Några av filmerna har Tore Herbertsson vågat sig på att titta på. Men en del av filmerna kräver en ömsint behandling då de har en hel del år på nacken.
Dalarnas museum har även hört av sig till föreningens och talat om att man är mycket intresserade av filmerna.
– De har även sagt att de ställer upp och är behjälpliga med att föra över filmerna till digitalt och de har ju den finaste tänkbara förutsättningar med tillgång till SVT:s utrustning, säger Tore Herbertsson.
Men det finns även andra som har den möjligheten på närmare håll och som man har varit i kontakt med.
– Det känns hur spännande som helst och så klart kommer vi att arrangera visningar av filmerna, säger Tore Herbertsson.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se