Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vet nu eleverna på Tunets skola

I går kom Framtidsmuseet och Tunabyggen till Tunets skola. Uppdraget var att leta efter och visa tecken på energi.
På skolan har ett projekt startat att försöka få ner energiförbrukningen. Elevernas inställning till energiförbrukning ska också kartläggas samt ett testrum utrustas med olika belysningssystem. I det rummet kan alla följa hur mycket el som förbrukas.

Nu är det inte bara i skolans värld det är viktigt med energi och hur den kan minskas. Ämnet rör alla. Någonstans måste informationen börja och då är det lämpligt att gå in i skolor och informera.
På plats fanns även kommunens energisamordnare, Andreas Olsson, att få effektivare energi i kommunens fastigheter.
- Förbättra isoleringen i fastigheterna är mycket viktig, säger han om lämpliga åtgärder.
Eftersom det kostar en hel del pengar och tar tid att göra finns andra saker att göra direkt. Det kan handla om att släcka ljuset i rummet när man går ut eller bara stänga dörrar och fönster.
Genom Framtidsmuseet pedagoger Erika Zakrisson och Peter Nyström fick eleverna på Tunets skola lär sig vad energi är.
- Genom att gnugga händerna är det ett tecken på energi, säger Erika Zakrisson.
Ett annat enkelt sätt är att röra sig när det är kallt ute. Då blir kroppen varm när energi strömmar till i form av värme.
Erika och Peter gjorde flera experiment på scenen och visade att ljus är energi och att även rörelse är energi. Ved är inget annat än lagrad energi.
Det är också enkelt att få energi om en brustablett läggs i ett litet rör och häller på vatten. Efter en stund kommer en smäll.
- Jätteroligt att inspirera barn på ett intressant sätt, säger Peter Nyström efter föreställningen.
Anna-Karin Kylander är ansvarig lärare på skolan för det här energiprojektet som ingår i Grön Flagg. Hon hoppas nu på mindre slöseri på energi.
- Vi har ett fint miljöråd, säger hon.
ROLAND ENGVALL