Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det vill kommunpolitikerna

Hur ska ni minska arbetslösheten för invandrare?
Tycker du att invandringen är ett problem?
Det var några av frågorna som ställdes till kommunpolitikerna på debatten på Komvux igår.

- Hur ska ni minska arbetslösheten för invandrare? Vad ska hindra dem från att vara pizzabagare? frågade Fergal Akgül under debatten om arbete och integration i Komvux lokaler på tisdagen.
Ulla Olsson (M) framhävde Rut- och Rot-avdragen samt skattesänkningar som åtgärder för att invandrare ska få jobb. Nils Persson (S) framhävde de små och medelstora företagen som de viktigaste framtida arbetsgivarna, och partiets arbete för att skapa ett handelscentrum i Borlänge där företagen ska trivas.

Allt gott, allt ont

Vänsterpartisten Leif Lindström (V) sa att Borlänge fått ta "allt gott och allt ont med integrationspolitiken", vilket väckte känslor i publiken och Leif Lindström blev tvungen att förklara sig.
- Jag menar att arbetstillfällena inte har räckt till för de som kommit hit, förtydligade Lindström.
Följdfrågan från publiken blev om politikerna tyckte att invandringen var ett problem, vilket politikerna svarade på.
- Det är bra för oss att arbetskraften ökar, det är bra att vi har invandring, det kommer att behövas. Det som inte är bra är att vi inte har tillräckligt med bra utbildningar för de som kommer, sa Centerpartisten Lena Reyier-Ingman.
- Ni behövs i Dalarna, sa Nils Persson (S) som också saknade utbildningar och klagade över regeringens politik.
- Vi måste få mer möjlighet till utbildning, vi behöver få tillbaka Kunskapslyftet, sa Nils Persson (S).

Sista Sovjetstaten

Nils Gossas (MP) sa att det är lätt att klaga över att integration inte fungerar, men svårare att göra något åt det.
- En mer individuellt anpassad högskoleutbildning skulle behövas, sa Nils Gossas. (MP)
Kristdemokraten Jonas Hillerström förklarade att han ansåg att Borlänge behöver förändring och beskrev kommunen som "i snudd på den sista Sovjetstaten". Han efterfrågade alternativ och valfrihet i Borlänge i form av privata alternativ och politiska lösningar som vårdbidrag:
- Jag tycker att vi borde lita mer på människor. Jag tror att föräldrarna är de som bäst vet vad deras barn behöver, sa Jonas Hillerström (KD).

KLARA ERIKSSON
0243-92008
klara.eriksson@daladem.se