Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dhiaa Kurdi får hjälp av lokala företag och kommunen för att köpa fastigheten


Framtiden för butiken i Vikmanshyttan är räddad. Detta sedan nuvarande butiksägaren Dhiaa Kurdi med stöd av lokala företag och kommunen kunnat köpa fastigheten.

Det har gått fort att hitta en lösning på lokalfrågan för Vikmanshyttans Livs. I torsdags kunde DD rapportera om att Hedemora Näringsliv och Hedemora kommun skulle träffa företagare från Vikmanshyttan för att diskutera sig fram till hur man skulle kunna rädda butiken. Detta sedan Göran Lindahl som äger fastigheten velat sälja den och en försäljning var inom nära förestående. Enligt uppgift var planerna att butiksfastigheten skulle bli lagerlokal.
Men några konkreta beslut togs inte vid det mötet. Men under tisdagen blev allt klart. Spindeln i nätet har Inger Wilstrand, vd för Hedemora Näringslivbolag, varit. Och på tisdagskvällen kunde lösningen presenteras; Dhiaa Kurdi som drivit butiken de fem senaste åren köper fastigheten av Göran Lindahl. Men Dhiaa Kurdi kunde inte finansiera hela köpeskillingen på 340000 kronor själv. Han har fått hjälp med finansiering av sju lokala företag; Primab, Ctek, Vikmanshyttans Plastfabrik, Kompositprodukter, Creator, Trelco och Dalforsån. Dessutom säger kommunalrådet Ulf Hansson att kommunen ställer upp.
- Vi är överens om det här, jag och Gun Drugge, säger han, vi vill att affären ska vara kvar.
Även företagen i Vikmanshyttan ser det som viktigt att det finns en butik på orten.
Dhiaa Kurdi säger även att han fått 5000 kronor av Anders Jansson.
Detta med att företagen nu går in och hjälper till med fastighetsköpet ser Allan Salåker, vd för Creator och Ctek, som en interimslösning.
Detta då det gått fort säger han att man nu måste sortera ut sina tankar. Men en lösning kan vara att erbjuda Vikmanshytteborna att köpa andelar enligt ett likande upplägg som Smedbyborna gjorde för att rädda sin butik.
Den tanken stöds även av Inger Wilstrand och Trelcos vd Gunnar Nilsson.
En annan tanke som förs fram är att göra en enkät bland Vikmanshytteborna kring vad de vill att butiken ska ha för sortiment och vad de vill med sin butik.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se