Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Dialog är ett måste”

Hotet från markägarna att stänga delar av Tolvåsspåret har skapat omfattande debatt i Rättvik. Positionerna mellan parterna är låsta.

– Jag förstår markägarna. Nu måste en dialog komma till stånd, säger Per Mårthans, känd turist- och evenemangsarrangör i Rättvik.
I går badade Rättvik i sol. I slalombacken och i entrén till Tolvåsspåret på toppen vimlade det av folk. En bättre PR-bild för Rättvik som komplett vintersportort får man leta efter. Vid Björstugan där Tolvåsspåret går förbi stod Per Mårthans och bjöd ortsbor och turister på snöskotest.
– Det är otroligt tråkigt det som händer just nu med Tolvåsspåret, säger Mårthans.
– Bättre längdskidåkning i den här delen av Sverige får man leta efter.

Per Mårthans vet vad han talar om. Han är egen företagare i turist- och eventbranschen. Hans satsning på vandringsturism på sommaren och olika evenemang på vintern är vida känd.
– Jag känner flera som köpt hus i Rättvik tack vare våra fina skidspår.
– Tolvåsspåret är snösäkert tack vare att det ligger på 300 meters höjd. Trots höjden är spåren lättåkta. Det finns inga svåra backar.

Per Mårthans menar att problemen som uppstått med Tolvåsspåret är en kommunikationsfråga mellan vissa markägare, Rättviks kommun och Tolvåsspårtes vänner. Eller snarare bristen på kommunikation. Roten till problemet är en tidigare utredning om Lerdalsbergets framtid där markägarna aldrig blev tillfrågade.
– Jag förstår markägarna som känner sig överkörda. Många har varit otroligt generösa.
– Det enda som kan lösa problemet är en öppen dialog mellan alla parter, säger Per Mårthans.
DD pratade med en av markägarna, Peter Rolander, i går. Han tillhör inte de fem som skrivit protestbrevet till Tolvåsspårets vänner och som DD refererade till i går.
– Redan år 2000 sa över 50 markägare ja till spåret. Själv har jag inget emot folk åker skidor går på min mark, säger Peter Rolander.
– Utredningen om Lerdalsberget har retat en del. Så är det. Dessutom finns det skidåkare som skällt ut markägare när de avverkat egen skog och dragit virke över spåren. Sånt är ju inte kul.

Mats Rönnblad