Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dialog med Stora Enso

Representanter för de sex svenska Stora Enso-bruken mötte koncernledningen i veckan. Avestas kommunalråd var rätt nöjd med beskeden om Fors bruk.
– Det blev ett bra möte och en bra dialog, berättar Lars Isacsson.

Förutom Avesta fanns representanter för Borlänge, Hylte, Bromölla, Älvkarleby och Hammarö med. De mötte Mats Nordland, före detta Sverigechef, och Per Lyrvall, ny Sverigechef, från Stora Ensos koncernledning.
– Vi ville få en bild av dagsläget och hur de ser på framtiden, säger Lars Isacsson.

Det handlade också om att få en kontaktyta för de svenska brukskommunerna, berätta hur kommunerna ser på vikten av basindustrin och fråga hur de kunde hjälpa till för att behålla så mycket som möjligt av bruken.
Fors kartongbruk tillhör den del av koncernen, förpackningar, där det finns en tillväxtpotential och som har den ljusaste framtiden.
– I Fors handlar det om effektiviseringar för att kunna göra nödvändiga investeringar, säger Lars Isacsson. Det kändes rätt bra, de var betydligt tuffare för andra svenska bruk.

Bland pappersbruk och tidningspappersbruk ligger dock Kvarnsveden i Borlänge rätt bra till.
– Kvarsveden har ju väldigt moderna maskiner, säger Lars Isacsson. Det kommer fortfarande att produceras papper och Kvarsvedens moderna produktion ge bruket en fördel för framtiden.

Stora Ensos koncernledning och de svenska brukskommunerna har bestämt att mötas igen.
De svenska Outokumpu-kommunerna, Borlänge, Eskilstuna, Degerfors, Hedemora och Avesta kommer att ha en liknande träff med Jarmo Tonteri, chef för Outokumpus affärsområden Stainless COIL EMEA och High Performance Stainless and Alloys samt medlem i Outokumpus koncernledning, den 11 december.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se