Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direkt från Borlänge: "Även de mest hårdhudade politiska hjärtan blöder när nazister marscherar i ens hembygd"

Synen av Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstrationståg längst Hagavägen och Stationsgatan i Borlänge var hjärtskärande och omskakande. Även de mest hårdhudade politiska hjärtan blöder när nazister marscherar i ens hembygd.

Gator som under Peace & Love-festivaler sorlat av framtid och frigörelse gav idag eko åt historiens mest hatiska och förtryckande illäror.

Från Liljekvistska parken minns vi livespelningar, studentmösspåtagningar och utställningar. Där gjorde Miss Li sitt första festivalgig på en dalaröd träscen. Temat var "Demokrati". Nu blev parken istället uppsamlingsplats för nazism och fientlighet.

Demonstrationen var ett angrepp på mycket: på arbetarrörelsen, tryggheten, men inte minst mot Borlänge och Dalarna som en modern framåtsträvande kraft.

Det smärtade enormt, men var också viktigt att se. Nu måste upplevelsen användas för att intensifiera arbetet med att mota våldsideologierna som allt för länge vuxit i Dalarna.

NMR:s tågande kan tolkas som att högerextremismens anspråk i samhället växer. Vi vet sedan länge att nazister befäst sig i Ludvikaregionen, nu försöker de äta sig längre in i samtiden och anser sig själva vara berättigade till nya delar av våra medvetanden.

Det kan vi aldrig tillåta. På många sätt har politiken trots vetskapen om nazistfästena reagerat för undfallande.

Sedan NMR kuppat in företrädaren Per Öberg i Ludvika kommunfullmäktige på Sverigedemokraternas öppna vallistor har han från talarstolen uttalat sig om "sionistiska globalister" utan att någon begärt replik. Han har även skrivit en motion om webbsändningar av sammanträden som de etablerade partierna inledningsvis valde att bifalla i fullmäktiges arbetsutskott .

Demokratin måste reagera starkare. Motioner som skrivits av en nazist med en politisk målbild att nedmontera demokratin måste alltid avslås. Hatiska uttalanden får aldrig stå oemotsagda. Det är politikernas plikt att stå upp för det samhälle de valts igenom.

Hur gör vi våra städer, byar och bygder till nazismens och extremhögerns öken? Genom att skapa nya horisonter och politiska visioner, genom att skapa alternativ för de som lever i riskmiljöer och social utsatthet – genom att återupprätta tilltron till politiken.

Arbetarrörelsen och socialdemokratin måste ta täten. Genom att bekämpa utsatthet och fattigdom minskar extremhögerns rekryteringsbas.

Idag uppvisades folkrörelsestyrkor som länge varit undangömda. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick i långa tåg. Samtidigt fylldes Jussi Björlings torg av en motdemonstration som anordnades av Dalarna mot Rasism.

Det ska vi ta med oss från Borlänge – att en modern vänsterkraft väcktes för att möta hat och förtryck. Antirasismen och arbetarrörelsen i symbios, betongsossar och nyvänster i stark förening – det är en politisk kraft som inte bara extremhögern bör oroa sig över.

Om NMR stal någonting idag så är det snart (om inte redan) tillbakavunnet.