Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direktsänd kongress lockade rekordmånga

Annons– Visst var det en del som tittade för Stefan Löfven men det visar att intresset för oss ökar, säger förste ombudsman Evin Cetin.
Ett stort antal ledamöter och medlemmar var på plats under distriktskongressen. Dessutom var följde 1 565 personer kongressen via internet innan lunch. Motsvarande siffra för förra årets kongress i Rättvik var 300. Något som Evin Cetin ser som ett kvitto på partiets arbete att öppna upp och inkludera fler.
– Jag tror att vi är unika i Sverige med att öppna upp kongressen via webben. I alla fall när det gäller partidistrikten. Sedan sänder partikongressen också, säger Evin Cetin.

Under kongressen hölls panelsamtal med Dalarnas SSU-ordförande Viktor Nordström, Ludvikas kommunalråd Maria Strömkvist och riksdagsledamot Peter Hultqvist. Moderator var Evin Cetin. Ett 50-tal frågor hade skickats in till partiet som Evin kokade ner till en handfull.
– Frågorna har ett starkt fokus kring jobb och några är på jobb kopplat till miljö. Det finns också en oro hos unga för om de ska komma in på arbetsmarknaden. Några frågor handlar om minskningen av platser på Högskolan, säger Evin Cetin.

En fråga var om hur Dalarna ska utvecklas som exportlän. Viktor Nordström ville att skolan skulle ha större kontakt med arbetsmarknaden. Samt ett krav på att alla ungdomar ska få ett sommarjobb.
– Jag vill poängtera att ungdomar idag har förståelse för att man inte klarar fysiska jobb tills man är 65. De vill kunna jobba ett sådant jobb ett tag och sedan byta jobb. Borgarna ger inte möjlighet att byta jobb efter hand, säger Viktor Nordström.

Kongressens dragplåster var partiledare Stefan Löfven vars tal främst handlade om jobben. Men han började med näthatet mot kvinnor.
– Många av er kvinnor har fått mejl eller brev från små fega män som med hot och våld försöker kuva starka kvinnor. Det är inget annat än en attack mot de kvinnor som vill ta sin rätt i samhällsdebatten. Och det är en attack mot oss alla, sa Stefan Löfven till rungande applåder.
Stefan Löfven delade ut Tage Erlanders hedersmedalj till Smedjebackens förra kommunalråd Bertil Andersson, som blev märkbart rörd. Tage Erlanders hedersmedalj ges till den som har representerat partiet i samhälleliga uppdrag i över 30 år. Peter Hultqvist läste upp nomineringen som var bland annat en lång lista över Bertil Anderssons uppdrag genom tiderna.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se