Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Direktsändningar kan försvinna

Om några år kan direktsända lokalnyheter från Falun vara ett minne blott. I en ny utredning från Sveriges Television finns ett förslag på att minska de elva regionala sändningsorterna till fyra.

Om förslaget går igenom kommer alla regionala nyheter att sändas från Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Samtidigt kan de regionala redaktionerna komma att utökas från 27 till 35, med samma personalresurs som i dag. Deras uppgift blir att samla in material till sändningsstationerna.

Medarbetarna på Falu-kontoret informerades om förslaget under torsdagen. Nina Funke, redaktionschef på SVT GävleDala, förklarar att det handlar om att öka närvaron i landet.
– Det är inget sparpaket utan en förändringsprocess utifrån hur befolkningen förändras i landet. Vi ser att det finns många orter i landet som bevakas väldigt lite av oss. Det är också en publikinriktning att man vill att nyheterna ska vara mer nära.

Anders Hansson, journalistförbundets fackliga representant på SVT i Falun, kritiserar dock förslaget. Han anser att ett genomförande kan försämra möjligheten att göra en bra nyhetsbevakning.
– Nyhetssändningar innebär att man kan vara med här och nu. Allt som inte kan vara direkt är en försämring av nyhetskvalitén. Dessutom handlar det om arbetstillfällen. Jag som arbetar fackligt ser att det kan handla om fem kamraters jobb, säger Anders Hansson.
– Vi i Dalarna blir förlorarna i det här. Det som blir ett bekymmer är att man vill plocka bort resurser norr om Dalälven för att göra en uppbyggnad i Helsingborg och Södertälje.

Går förslaget igenom betyder det även att det blir en skilsmässa mellan Dalarna och Gävleborg. Dalarna kommer i så fall inte att få några fler lokala nyheter från grannlänet i väst.
Just nu pågår förhandlingar mellan facket och SVT-ledningen. Beslut i frågan tas under våren.

Emy Krüger
emy.kruger@daladem.se