Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Disa Axelsson 100 år hyllades

Kända jazzmusikerna bröderna Hasse och Lennart ”Kvarten” Axelsson inbjöd musikervänner samt välkände sångaren Hayati Kafe till Lingongården. Objektet för musikaliska hyllningarna var mamma Disa Axelsson som fyllde 100 år.Uppsatt på anslagstavlan på +55-boendet Lingongården i Ludvika har i flera dagar suttit inbjudan till musikalisk uppvaktning av Disa Axelsson. Det visade sig innebära kaffe och tårta samt en härlig musikalisk högtidsstund som sent ska glömmas med Disas söner, bröderna Lennart ”Kvarten” Axelsson från Hamburg och Hasse Axelsson, Kilsberget. Sonsonen Mikael Axelsson kompade på gitarr, Folke E Larsson spelade piano, Thord Önnerud blås och Ingemar Lissmyr bas.

Hayati Kafe, svensk crooner med turkiska rötter och en sångstil som påminner om Frank Sinatras och Perry Comos, vid spred sång och glädje.
En toppen-eftermiddag för hela Lingongården.
– Folk blev jätteglada. Vi spelade på som sjutton och Hayati Kafe blev lika uppskattad som alltid. Väldigt lyckat alltihop. Det ser ut som en blomsteraffär i mammas lägenhet. Och telegram har hon fått från kungen, säger Lennart när man pustade ut.

Vid en pratstund med hundraåringen berättar hon hur mycket musiken betytt i hemmet. Hur hon följt sina söner ute i den jazzmusikaliska världen. Hon gläds med dom – inte minst den uppmärksamhet de får på ”hemmaplan” när de varje höst gästar Återvändarjazz-kväll hos Ludvika Jazzklubb. Disa Axelsson har själv spelat piano och sjungit. Även sjungit andra sopran i många år i Crescendokören.

Disa Axelsson är född i Ludvika. Maken jobbade vid Asea men ådrog sig arbetsskada i lungorna av målarfärg och gick bort för rätt många år sedan.
– Ett par år försökte vi oss på att driva lanthandel på Stegesund utanför Vaxholm. Men vi var inga skärgårdsbor och trivdes aldrig riktigt bra.
Hon har istället mestadels varit hemmasömmerska i Ludvika. Sytt allehanda saker.

Hennes livselixir som gett ett hittills hundraårigt liv, livskraft och livslust, frågar vi henne om? Hon svarar med musikens betydelse. Hon har aldrig rökt, tvärt om idrottat och åkt mycket skidor i unga år. Hon har gillat att vara ute i skog och natur. Hon minns med glädje fisketurerna hon och maken företog till bland annat Lisjön i Säfsen. Och hon framhåller kosttillskott i form av alger.
Hon lägger ut texten om hur det mesta varit hav en gång för länge, länge sedan. Att vi därför har ett behov av alger.
– Jag har då ätit alger i över 20 år, säger hon som klarat sig helt själv fram till sitt hundrade år. Hon bor fortfarande i eget +55 boende, men numera med hemhjälp. Tillfrisknandet från ett benbrott har gått så bra att hon åter är uppe och gärna går med rullatorn.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se