Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Disciplinen brister på Svanskogens golfbana

Spelare som nonchalerar, eller inte känner till reglerna. Det är ett problem på Svanskogens golfbana anser Kenneth Dahl.
– Du kan inte bara komma hit och slå för glatta livet. Jag har själv nästan blivit träffad av en golfboll flera gånger, och det är något som jag gärna slipper, säger han.

Annons

Svanskogens golf, strax utanför Grängesberg, slog upp portarna så sent som 1986. Det är en så kallad ” Pay and Play” bana, vilket i korta ordalag betyder att du varken behöver ett grönt kort eller medlemskap i klubben för att kunna beträdda dess gräsmattor.
I likhet med andra golf­banor runtom i Sverige, finns det dock regler för hur du ska bete dig när du spelar.
Kenneth Dahl, som har spelat golf här i närmare femton år, anser att det finns många golfspelare på Svanskogens golf som brister i sitt omdöme.
Han har själv varit nära att bli träffad av en golfboll vid tre olika tillfällen, under ett tidspann på två veckor.

– Under sommaren har jag känt av det är många som inte känner till reglerna, eller helt enkelt struntar i dem. Varför det har blivit så kan jag inte svara på, men det är otäckt att behöva tänka på att du riskerar att få en golfboll i huvudet när du spelar här.
Enligt svenska golfförbundet så är den största upplevda arbetsmiljöfaran när du spelar golf just att bli träffad av en golfboll.

– Oavsett om man är medlem i den klubb du spelar på eller är gästspelare, så ska du alltid veta vilka rutiner som gäller för att undvika incidenter. Med tanke på hur många tusentals golfbollar det slås på olika golfbollar per år, inträffar ändå ganska få incidenter, säger Thomas Bergman, som jobbar med klubb och anläggningsutveckling för ­Svenska golfförbundet.
Thomas Bergman berättar att svenska golfförbundet har rekommendationer för hur medlemsklubbar som är anslutna till förbundet, ska agera i fråga om säkerhetsmässiga aspekter.
Svanskogens golf är däremot inte ansluten. Då faller i stället ansvaret på anläggningsägaren som ska se till att regler och föreskrifter på golfbanan efterföljs.
Kenneth Dahl tycker att det är konstigt om människor som spelar på Svanskogens golf, skulle ignorera reglerna på grund av det.
– Många av de som kommer hit och spelar är ju medlemmar i någon annan klubb. Då borde de känna till vilka regler som gäller på en golfbana. Men det kanske är lite som med blinkers på bilen. Vissa nonchalerar användandet av den, men det innebär en fara för andra trafikanter.

Vilka regler är viktigast att tänka på när du spelar golf?
– Den viktigaste regeln att ha i åtanke när du spelar golf är att ha uppsikt. Du kan inte bara slå en boll rakt ut. Får du exempelvis en felträff så måste du givetvis uppmärksamma det för ­andra som befinner sig på banan genom att ropa fore!

Andreas Irebring/DT