Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskbänk blev mat för behövande

Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov. Efter den principen har föreningen Hjälptill.nu byggt upp ett system för att kunna hjälpa människor i Falun och Borlänge som är i akut behov av stöd.
– Ska man behöva bli kriminell för att man blir av med jobbet? Frågar sig grundaren Martina Bergman.

När Martina Bergman i julas startade insamlingen "juklapp till alla" fick hon ett enormt genomslag. Målet var att samla in 200 juklappar att dela ut till behövande, men snabbt var hon uppe i över 2000 stycken – som hon med Socialtjänstens hjälp kunde förmedla till biståndssökande. När Martina fick kontakt med familjerna blev det påtagligt att många behöver hjälp året runt, inte bara under julen, så hon startade föreningen Hjälptill.nu. Det är en av många hjälpsajter som under de senaste åren startat på nätet.

– Jag kunde inte släppa det bara för att julen var över, och särskilt inte när jag märkt vilket stort intresse det fanns i Falun och Borlänge för att hjälpa till med små medel.

Sedan 1990-talets början har inkomstskillnaderna ökat kraftigt mellan de rikaste och de fattigaste barnfamiljerna.

Enligt Rädda Barnen är det i synnerhet barn i familjer med utländsk bakgrund och barn till ensamstående föräldrar som halkat efter och inte fått del av det ökade välståndet. Enligt deras senaste rapport om barnfattigdomen lever 232 000 barn i ekonomisk utsatthet i landet. Det är drygt 12 procent av alla barn i Sverige. I Borlänge är siffran 20 procent och i Falun 11 procent. Detta märker Martina på flera sätt.

– Många tror att det bara är typ missbrukare som vänder sig till oss, men så är det verkligen inte. Det är mestadels ensamstående mammor och inte sällan är det tragik bakom, flyktingar eller liknande. En kvinna sökte sig nyligen till oss efter att ha ställts i kö hos socialen. Hon ska snart föda barn, men hennes kille tömde kontot och stack. Då kan det vara flera veckors väntetid på socialen, men vad ska hon göra, bli kriminell? Hon hade 0,99 kronor på kontot. Det är så vi märker av bristen på resurser inom Socialtjänsten. Hon behöver akut hjälp, men faller mellan stolarna, säger Martina Berman.

Sedan december är det sex stycken som fått jobb och två stycken som fått bostad genom den Facebook-grupp som föreningen använder för att förmedla kontakter. Flera företagare bidrar på olika sätt. Caféer och restauranger lämnar matkuponger och överblivna smörgåsar. Frisören Liselotte Ståhl har hjälpt till med schampo och klippning.

– Inför skolavslutningen klippte jag en tonårstjej som inte blivit klippt på länge. Det betydde otroligt mycket för henne att få vara lite fin. Jag kanske inte har så stor möjlighet att bidra med pengar, men jag kan ge av min yrkeskunskap, berättar hon och fortsätter:

– Det är vanliga svenssons som du och jag som har hamnat mellan stolarna på grund av exempelvis sjukdom. Som frisör kan jag själv skada handlederna. Vad gör jag då? Det är skrämmande att så många familjer behöver den här hjälpen. Jag upplever det som att hela vårt skyddsnät är borta, säger Liselotte Ståhl.

På föreningens Facebook-grupp lägger Martina upp en vädjan om hjälp till en specifik person eller familj, som inte namnges. Därefter kan den som har vilja och möjlighet att hjälpa till anmäla sig. Vanligtvis så löser det sig på en timme. Hittills är det 173 personer som på något sätt fått hjälp via gruppen.

– Det fins ingen som helst girighet i det här, oftast är det de med minst medel som är mest givmilda. När fattiga personer kommit på fötter och blivit självförsörjande så brukar de själva komma tillbaka och bidra med ett paket blöjor eller vad som helst. Även små insatser betyder mycket, någon som har en limpa över till exempel. Det är otroligt häftigt att se människor lyfta, och ofta slutar det i vänskap.

– Alla har inte möjlighet att spara pengar, de flesta behöver hjälp någon gång och då ska man räcka ut en hand, det är inte skamligt, säger Martina Bergman.

Nu finns även möjligheten för den som vill bidra ekonomiskt att lämna in metallskrot hos Lantz Järn & Metall i Borlänge. Inlämnaren kan välja att skrotets värde ska sättas in till föreningen, och få ett intyg med sig hem. Allt i från gräsklippare och bilbatterier kan på så vis omvandlas till mat för behövande.

– En man kom in och lämnade en rostig diskbänk här om dagen. 45 kronor blev det, som gick direkt till föreningen. Det är självklart för oss att vara med, säger Jeanette Rosengren, som är platsansvarig.

– Vi har samhällsproblem i Sverige som växer, det är inte bara i andra länder som människor behöver hjälp. Då kan man sitta och säga att någon politiker eventuellt ska lösa det, men jag vill göra någonting åt detta och då kan jag inte bara sitta och titta på, avslutar Martina Bergman.