Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Diskret sörplande gav gott resultat

Efter en timmes kunskapsinsupande, via ett försiktigt sörplande och ett intensivt funderande kom arbetskompisarna från Dalarnas Försäkringsbolag fram till ett eget recept för sitt kaffe. Och trots att viljorna gick isär en aning efter provsmakande kom de tillsammans fram till ett vinnande koncept...

De fick börja eftermiddagen med att ta plats på åhörarstolar för att få lite bakgrundsinformation. Att kaffe inte är okomplicerat kände de redan till, men att det finns så många parametrar, så mycket som har betydelse för slutresultatet kunde ingen ana.
När Anders Tunestam, vd för Kaffebönans rosteri, fick dela med sig av erfarenhet och kunskap, hade han åtta vetgiriga adepter framför sig.
De fick bland annat veta mer om ursprungsländer, hantering och marknadens påverkan.
– Kaffe är en börsvara. Det påverkas – i alltför stor utsträckning – av spekulatörer, förklarade Kaffebönans vd.
Klimatets inverkan är stor och en köldknäpp i fel period får konsekvenser, konstaterade han och berättade om den värsta svängning på råvarubörsen han upplevt, 1994. På våren stod råvarupriset i 44 dollar för 50 kg.
– På midsommarafton blev det frostnatt i Brasilien och sedan ytterligare en och 40 procent av landets odlingsarealer dog. Det tar fem år från nyplantering av en kaffeplanta tills man kan börja skörda.
Priset på världsmarknaden steg hisnande fort och Anders minns att han just fått en offert när han satte sig i bilen på väg mot centrum.
– När jag nådde Tunaån gällde den inte längre.
Från april till september steg priset till 328 dollar/kg.
Innan Kaffebönan och konkurrenterna på marknaden bestämmer sig för att köpa får man godkänna kaffet. Första prov tas i hamnen, då kaffet är på väg att skeppas ut från ursprungslandet.
– Det flygs till kunden, sedan ska man godkänna ytterligare en gång. Anledningen är att det hänt att leveranserna bytts ut.
En klar rånrisk är förknippad med hanteringen, där en container av råvaran kan vara värd en miljon dollar. Ibland följer beväpnade vakter transporter från inlandet. Det har hänt att innehållet bytts mot sand innan det nått hamnen, avslöjade kaffeprovarnas värd och berättar om en inköpare som fick 3,8 ton sand.
– Så nära Cobacabana har jag aldrig varit, sa han...
Att de åtta kollegorna från Dalarnas hamnade på kaffeprovning var Camilla Evertssons förtjänst.
– Jag hade hört talas om det från andra som varit här, förklarar hon medan det nymalda kaffet får dra, tio gram per kopp.
– Det här kallas att koppa kaffe säger Anders Tunestam och instruerar:
– Ta skeden och dra lite från ytan, sörpla in – man vill ha en duscheffekt i gommen – och spotta ut.
Tystnaden blir andäktig, delvis beroende på att Anders gett rådet att inte börja diskutera smaker, för att undvika att påverka varandra.
Bara ett mycket diskret sörplande bryter stillheten då tjejerna rör sig längs bordet, passerar etiketter med namn som ger en vink om en globaliteten i ursprunget.
Det är smaker från olika håll i världen, från Indien, Kenya, Guatemala och Dominikanska republiken. Bönorna från Uganda har smak av bittermandel, ger ett robust kaffe som behöver blandas ut, medan Colombia Exelcior kan singelmalas. Colombia San Alberto är mer exklusiv, men får flera av tjejerna att nicka gillande.
– Det är finessen för er, ni slipper kostnadsanalys, säger Anders.
Camilla får hålla koll på procenten när man kommer överens om blandning, bas från Santos, tio procent Salvodor, tio Guatemala...
– Nu är det femtio kvar, räknar hon.
Det blir en blandning med en liten del kryddig syrlighet, ett efter-maten-kaffe som rostas åt det mörkare hållet. Namnet har gruppen redan bestämt. Tillsammans kommer de överens om design på förpackning och etikett och när eftermiddagen går mot kväll kan de vandra hem med varsin påse av den egna blandningen.

Lena Relte