Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Distanskurs startar på Fornby

Fornby Folkhögskola har drivits ­under 136 år. Av dessa har vävning förekommit under hela 130 år.

Snart startar en distanskurs för väverskor som vill sälja sina alster.

Förr fanns en vävstol i nästan varje hushåll. Man vävde trasmattor och olika vävnader att användas.

Under årens lopp har inriktningen på vävning förändrats till att väva olika alster för att säljas.

– Nu kommer det som mode, säger rektor Per Erik Kaj på Fornby Folkhögskola.

Skolan har fått projektmedel från Region Dalarna och Tillväxtverket att stärka kvinnors företagande. Det sker genom en distanskurs för väverskor som startar på skolan den 12 september.

– Kursen kommer att innehålla affärsutveckling, marknadsföring samt textil och formgivning, förklarar projektledaren Kicki Sandberg.

Hittills har tio kvinnor anmält sitt intresse. Ytterligare några kan erbjudas plats samt även intresserade män.

Kursen omfattar egentligen inte hur vävnaderna komponeras och tillverkas utan mer om hur man kan sälja dessa alster vidare.

Just vävning har en gammal tradition i Dalarna. Många som håller på i dag vill samtidigt sälja sina alster. För att kunna göra det behövs viss utbildning och råd att starta företag eller bilda nätverk. Allt detta fås under den här årslånga kursen. Deltagarna träffas ett antal gånger och utbyter erfarenheter.

Olika lärare kommer att finns med som den kända Anna Sjons Nilsson som kommer att ha formgivning. Per Erik Kaj håller i marknadsföringen, Solveig Magnusson kommunikation och marknadsföring via sociala medier och hemsidor samt Lena Köster som berättar om ett Vävnätverk i Västra Götaland.

Går allt i lås avslutas den här kursen med en utställning.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se