Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avgörs om Malung åker ur fyran: "Vi håller tummarna för Slätta"

För tre veckor sedan spelades sista omgången i division 4.
Fortfarande vet inte nian Malung om det blir degradering till division 5 eller fortsatt spel i fyran.
– Vi håller tummarna för Slätta i kvalet, säger Malungstränaren Mats Gyllenvåg.

Annons

Sista omgången i division 4 blev en rysare. I de nedre regionerna stod den tuffaste kampen mellan två lag från Västerdalarna, Malung och Vansbro.

Malung stod för en mäktig avslutning i hemmamatchen mot Ludvika.

– Vi gjorde tre mål under den sista kvarten, säger Mats Gyllenvåg.

Sista målet, av Jui-Hsiung Patrik Ho, innebar att Malung passerade Vansbro i tabellen och snodde niondeplatsen med minsta möjliga marginal. Båda lagen slutade på 26 poäng med +13 i målskillnad, men Malung gjorde fler mål och skickade ner grannen i femman.

Att det var just Vansbro som trillade ur kändes aningen vemodigt för Gyllenvåg, som bland annat har varit tränare i klubben i sex år.

– Jo, där och då tänkte jag väl inte så mycket på det. Då vill man ju bara vinna. Men visst, lite kluvna känslor var det. Min bror är ju ordförande i Vansbro och Gabbe (Mats brorson) spelar där.

Nu återstår det att se om det där 3–0-målet i den 88:e minuten av Jui-Hsiung Patrik Ho frälste Malung eller om det visar sig vara en betydelselös "balja" och Malung ändå följer efter Vansbro ner i femman. Allt hänger på hur det går för Slätta i kvalet till division 3 som avgörs under lördagen.

Går Slätta upp, så stannar Malung kvar.

Slätta ligger tvåa inför den sista omgången, men möter ettan Järbo på bortaplan.

– Jag har aldrig varit i den här situationen tidigare, men vi håller så klart tummarna för Slätta, säger mats Gyllenvåg.

Tycker du att Slätta förtjänar att gå upp i trean?

– Ja, absolut. Säter får ursäkta, men jag håller Slätta som det bästa laget i årets Dalafyra. De körde bland annat över oss i båda matcherna.

Medan Falulaget spelar för en plats i division 3 väntar alltså division 4 eller division 5 för Gyllenvågs gäng. Det är även klart att Dala-Järna åker ur division 3.

– Ja, det blev ingen vidare säsong för fotbollen i Västerdalarna, konstaterar Mats Gyllenvåg.

Finns det någon förklaring?

– Jag tror inte att det är fel på ledare och styrelse. Min personliga åsikt är engagemanget som krävs från spelarna inte riktigt finns där.

Hur menar du?

– När jag spelade så handlade nästan allt om fotboll, man levde fotboll. Nu har spelarna fokus på så mycket annat. Inte alla, men ganska många och det förstår för spelarna som verkligen vill.

– jag förstår att det är nya tider och det kan väl vara okej att man vill göra något annat, men då tycker jag också att man kan berätta det innan säsongen. Om en av tjugo gör något annat, så spelar det ingen roll, men om tio, femton spelare i ett lag fokuserar på andra saker så blir det inte bra.

Mats Gyllenvåg har inte bestämt om han ska fortsätta som tränare i Malungs IF.

– Vi får se. Jag har gjort fyra år här nu. Det är alltid bra att låta det gå några veckor efter säsongen innan man börjar prata om nästa säsong annars ökar risken att man tar ett felaktigt beslut, menar Gyllenvåg.

LÄS ÄVEN:

Inför kvalrysaren – Slättas vädjan till Avesta: "Vill inte höra prat om läggmatch"

En plats i fotbollstrean står på spel – vi direktsänder avgörande kvalmatchen

Mats Gyllenvåg, tränare Malungs IF

Mer läsning

Annons