Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Djurathon – 4,2 kilometer

På lördag klockan 15 är det premiär för Djurathon, en tiondels marathonsträcka som ska gå av stapeln i Djura.

Ett evenemang som arrangören Johanna Look hoppas ska bli en somrig tradition.

Idén till Djurathon fick hon förra sommaren. Hon och pojkvännen var ute och sprang och skojade om att det vore kul med ett Djurathon, ett lopp på 4,2 kilometer, en tiondel av en traditionell marathonsträcka.

– Det är lagom långt för att alla åldrar ska kunna vara med. Man kan också gå med hunden eller med barnvagnen. Det är bara en startklass, förklarar Johanna Look. För de mindre barnen kommer det att finns ett speciellt Små-Djurathon på 420 meter.

Tanken med Djurathon är att det ska vara ett tillfälle att träffas. Start och målgång är i anslutning till ängen vid majstången, där det också kommer att finnas kaffeservering.

Längs med banan kommer det att serveras vatten och lingondricka.

Men det finns också ett annat syfte.

Överskottet av anmälningsavgiften kommer att gå till Djura Hembygdsförenings insamling till en bronsstaty av Vackra Karin, dalkullan från Djura som sålde mjölk på Stortorget i Stockholm och blev mycket uppmärksammad för sin skönhet.

Statyns original finns vid Järla gård utanför Stockholm och konstnären ska använda samma gjutform till den nya statyn som sannolikt får sin plats framför Djura kapell.

– Kaffeserveringen kommer att servera en speciell Vackra Karin-bakelse gjord på rulltårta, röd vinbärssylt och grädde, förklarar hon.

Planeringen inför loppet har pågått hela våren och har bland annat resulterat i en Facebook-sida som hittills fått 80 ”gillare”.

– Jag hoppas det ska bli lite av en folkfest, en möjlighet för alla att vara med. Alla som är från Djura, som bor här eller som längtar till Djura, säger Johanna Look.

Det blir ett tillfälle att se hur det ser ut om man är nyfiken på byn.

Eva Cederquist
eva.cederquist@dt.s3