Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dölj inte försvarets problem

Svar till Cecilia Wide-gren (M): Att blunda för verkligheten och gömma sig bakom generella uttalanden löser inga problem.
Att nära en femtedel av soldaterna hoppar av yrkesförsvaret, att ett stort ofinansierat materielberg på 30 miljarder ligger framför oss under de kommande tio åren och att regeringen spär på detta genom att tacka nej till en uppgörelse om finansiering av JAS-Gripen är ingen av de huvudfrågor som Cecilia Widegren berör i sin artikel.

Självfallet berör hon inte heller det faktum att en riksdagsmajoritet nu kräver att tidigare riksdagsbeslut när det gäller en tydligare materielredovisning ska infrias.
Det handlar om stora pengar i komplicerade vapensystem. Regeringen verkar vilja sköta dessa frågor i det dolda på sin egen kammare.
Tyvärr är man för nonchalant i sin attityd till riksdagen.
Nu har riksdagen även beslutat att JAS-projektet ska omfattas av en så kallad objektsram vilket ger en ökad tydlighet till riksdagen när det gäller projektets ekonomi och utveckling.
Även detta var mot regeringens vilja. Widegren argumenterar vidare för en fortsatt överbudgetering av de internationella insatserna.

Detta trots att det finns ett gammalt anslagssparande på 670 miljoner kronor som nu blir ännu större. När regeringen själv inte klarar att ta fram ett ordentligt beslutsunderlag där siffrorna stämmer när det gäller rationaliseringar inom minröjningsverksamheten så talas det om detaljstyrning när riksdagsmajoriteten säger nej.
Det minsta man kan begära är underlag som stämmer. Men sådant bekymrar tydligen inte Widegren. Regeringen har många hemläxor att göra på försvars- och säkerhetspolitikens område. Ett grundläggande problem är regeringens propagandistiska attityd som systematiskt försöker dölja de problem och utmaningar som försvarsmakten står inför.

Peter Hultqvist (s)
Ordförande i riksdagens försvarsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel