Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom mot bilhandlare fastställd i hovrätten

En 58-årig bilhandlare får sitt straff om ett års fängelse för en rad grova bedrägerier och förskingringar under sin verksamhet åren 2006 till 2008. Hovrätten justerar ett par fall av förskingring från grovt brott till normalgraden men ändrar inte straffet.

58-åringen nekade inledningsvis till vad han åtalats för och hävdade att hans uppsåt varit gott men att affärerna misslyckats. I ett sent skede sålde han företaget med flera oavslutade affärer som kom att bedömas som bedrägerier eller förskingringar.
Resterna av bolaget skingrades senare under aldrig utredda former. Även om han själv drabbades av detta anser domstolarna att han haft ansvar för de aktuella affärerna

Väl i hovrätten överklagade 58-åringen delar av den fällande domen och hade framgång vad gäller rubriceringen av vissa brott. Han yrkade även att straffet under alla förhållanden skulle ändras till villkorlig dom med samhällstjänst.
Vad 58-åringen döms för är att ha tagit emot bilar för vidareförsäljning utan att redovisa vinster, för att ha sålt bilar han aldrig fullföljt köp av och för att ha laborerat med flera egna bolag i affärerna.
58-åringen fälls i hovrätten för fem fall av grovt bedrägeri, tre fall av bedrägeri, ett fall av grov förskingring och tre fall av förskingring. Även med hänsyn till att det gått lång tid sedan brotten och 58-åringen meddelats näringsförbud anser inte hovrätten att fängelse kan undvikas.

Falu tingsrätts utmätta straff om ett års fängelse fastställs därför av hovrätten. I april försattes ett av bolagen i 58-åringens verksamhet i konkurs. Enligt en nyss levererad förvaltarberättelse var tillgångarna noll och skulderna 361 966 kronor.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se