Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domare frigav langare: ”Utredningen stod stilla”

Kvinnan hade ertappats med drygt tio kilo hasch, fem gånger gränsen för grovt brott. Vilket normalt innebär automatisk häktning. Men rådman Dan Westerberg lät kvinnan gå.

– Inget hände i utredningen. Häktningen hade förlängts sju gånger. Inget hade tillkommit. Så jag hävde häktningen. Och hovrätten höll ju med, säger Westerberg till DD.
I gårdagens DD berättades om hur en utlänningskontroll gav polisen oväntad bonus i fynd av närmare elva kilo hasch. Och gripande av fyra tyska medborgare. Som tillsammans med lägenhetsinnehavaren greps och häktades, misstänkta för grovt narkotikabrott.
Så långt var fallet okomplicerat.

Sen började krånglet.
Kammaråklagare Eva-Lena Jansson bad om tysk rättshjälp. Begärde förhör och utredningsåtgärder som i huvudsak än i dag inte blivit utförda.
Under hand frigavs männen. Den 41-åriga kvinnan har medgett att hon fört in narkotika till Sverige. Men hon hävdar att hon varit ovetande om det och har pekat ut andra som ansvariga. Två män är häktade i Tyskland för detta.

I det läget begärde Eva-Lena Jansson förlängd häktning.
– Det var inget enkelt beslut. Historien är ju så komplicerad. Det var tal om att flytta utredningen till Tyskland. Då kan hon ju häktas där! Utredningen stod stilla. Så ja, jag tyckte att intrång och men var större än skälen för häktning, säger Dan Westerberg.

Polis och åklagare häpnade. försökte överklaga – men fick nej igen.
– Jag vet inte hur brottet nu ska utredas, sa chefåklagare Fredrik Skoglund i gårdagens DD.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se