Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för grovt rån - friad för mordförsök

En 36-årig borlängebo greps natten till fredagen under dramatiska former på en uteservering i centrum. Sedan han övermannats av polisen hittades ett skarpladdat hagelgevär i hans väska. 36-åringen anhölls därför under natten, misstänkt för grovt vapenbrott.

36-åringen kom till Borlänge 2008, villkorligt frigiven från ett femårigt fängelsestraff för grovt rån och grovt vapenbrott. Han klev den 24 mars 2005 in på en bank i Karlshamn och avlossade ett hagelskott. Han tvingade under vapenhot till sig cirka 126000 kronor av vilka bara dryga 80000 kronor kommit till rätta.
Det var mycket folk i banken vid rånet och 36-åringen dömdes att betala över 300000 kronor i skadestånd. Han uppgav som motiv för rånet att han hade spelskulder han var tvungen att betala.
När han frigavs flyttade han från sitt gamla umgänge till Borlänge där han också hade gamla vänner.

Frikänd
I Borlänge hamnade 36-åringen i kriminellt umgänge och hamnade i missbruk. Natten till den 16 maj 2010 knivskars en man svårt utanför Wallininstitutet i Borlänge. Samma dag uppmärksammade flera personer på ett tåg hur 36-åringen ringde till bekanta och berättade att han var den skyldige.
Han greps samma dag, häktades för mordförsök och fördes sedan till Säters sjukhus där han kom att vårdas under större delen av häktningstiden. På sjukhuset konstaterades att 36-åringen led av psykoser och vanföreställningar, utlösta av missbruket.
Psykoserna räddade honom från fängelse. Falu tingsrätt konstaterar i domen att hans erkännanden kan ha berott på vanföreställningar utlösta av missbruk i kombination med att han läst om händelsen. Då övrig bevisning inte var entydig ogillades åtalet.

Hembränt
36-åringen frigavs efter rättegången den 22 september och frikändes i oktober. Sedan dess har han dömts till böter sedan polisen hittat 4,5 liter hembränt i hans hem i november.
Under tiden i Borlänge har 36-åringen också hunnit dömas för narkotikabrott. Han dömdes i mars förra året till dagsböter för narkotikabrott sedan han i november 2009 haft 0,32 gram hasch på sig när han visiterades på Borganäsvägen.
En 30-årig man greps tillsammans med 36-åringen men frigavs under fredagen efter förhör.
GUBB JAN STIGSON