Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för ”Kalasvåld” gripen för gängvåldet

”---denna brutala och mycket fega gängmisshandel”, skrev Falu tingsrätt när han dömdes för grov misshandel vid de så kallade ”Kalasupploppen” 2011.
Nu sitter den 21-årige falubon anhållen tillsammans med fem kamrater, misstänkta för grov misshandel av två andra yngre män under helgen.

De sex, den yngste 19 och den äldste 23 år, sitter fortfarande anhållna, alla sex misstänkta för grov misshandel. Åtminstone ett av offren var tidvis medvetslös efter våldet han utsattes för

Det var vid tretiden, natten till söndagen, som polis larmades till Geislerska parken på grund av att där pågick ett slagsmål. De sex anhållna greps på platsen och de båda offren fördes till lasarettet för vård. Under måndagens förhördes de anhållna om händelsen sedan först offentliga försvarare utsett för dem.
Av de sex anhållna är de flesta relativt okända för polisen och åtminstone en av dem är relativt framstående i idrott.
En av dem har dock en i sammanhanget intressant, kriminell bakgrund. Trots att han i år fyllt 21 år har han flera gånger dömts för våldsbrott, en av gångerna dessutom för en mycket grov misshandel.

Han var en av två som dömdes för grov misshandel i samband med vad som kom att kallas för ”Kalasupploppen” i Falun i juni 2011. Under pågående Falukalas förekom skärmytslingar mellan dels ett gäng tillresta ynglingar från Avesta, dels 21-åringen och hans kamrater.
Det ledde till att två av Avesta-männen lurades till busstationen där de överfölls av falugänget och blev så svårt misshandlade att de fick tillbringa lång tid på sjukhus. Möjligen räddades de till livet av en busschaufför som såg våldet och signalerade med ljuset mot misshandeln, varvid angriparna försvann åt olika håll.

Om 21-åringens roll skrev Falu tingsrätt i domen så här:
”Straffvärdet av denna brutala och mycket fega gängmisshandel av en försvarslös person, som hade kunnat dö eller få med för livet, uppgår till fängelse i tre år.”
Med hänvisning till hans ungdom, han var bara 18 år när överfallet skedde, kom den nu häktade 21-åringen undan med skyddstillsyn och tre månaders fängelse.

21-åringen har sedan dess hunnit dömas för hot mot tjänsteman i mars förra året. Domen blev att det nya brottet skulle omfattas av den tidigare utdömda skyddstillsynen.
Totalt var tolv unga män delgivna misstanke om delaktighet i överfallet. En frikändes och övriga tre avfördes då bevisen mot dem inte räckte. En av de tio finns med bland de anhållna för helgens grova misshandel.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se