Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd för vaktbett – trots tandlöshet

Nej, 52-åringen ville inte kännas vid att han bitit vakten – han saknar ju tänder! Vilket inte hjälpte då vakten och kollegan berättade att 52-åringen inte bara bitit utan även sagt sig ha Aids vilket bedöms som hot.

Två av totalt elva brott som kostar den 52-årige internen ytterligare 15 månaders fängelse till det straff han redan avtjänar.
Bråket med de båda vakterna inträffade på Stationsgatan i Borlänge 1 juli 2011 och renderar nu straff för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.
Dessutom förverkar Falu tingsrätt sex månaders villkorlig frigivning från hans senaste straff. Detta medan han avtjänar två år och sex månader för en grov misshandel tidigare i år. I samband med den blev han själv allvarligt misshandlad. Ingen dömdes dock för våldet mot 52-åringen då flera ingrep mot vad han nu avtjänar straff för och det inte kunnat klargöras vem som orsakade skadorna.
52-åringen döms för ett antal brott som är typiska för honom, begångna i fem av länets kommuner. Han döms förutom för dessa som redan nämnts för flera rattfyllerier, varav tre grova, för olovlig körning, för narkotikabrott, snatteri, misshandel och för skadegörelse.
Vidare låter Falu tingsrätt förverka en bil 52-åringen körde när han 10 mars förra året stoppades vid Solvarbo-avfarten på riksväg 70 och då hade 1,71 promille alkohol i blodet.

I bilen fanns då även en 55-årig man med kriminella meriter överstigande till och med 52-åringens. 55-åringen både erkännande att han själv kört – med 1,6 promille i kroppen – och att de bytt av varandra vid ratten under färden.
Därför döms båda för grovt rattfylleri och grov olovlig körning vid tillfället. 55-åringen döms dessutom för försök till stöld bestående i ett inbrott vid Gammelgårdsvägen i Borlänge 28 augusti förra året.
Han nekar men hittades gömd i en ventilationstrumma i tjuvarnas flyktväg och binds dessutom av DNA-fynd på brottsplatsen.
De båda kumpanerna är vad polisen kallas livsstilskriminella. 52-åringen har 63 aktuella noteringar i belastningsregistret, men då är äldre än 1993 raderande. Han är dömd för mer än 130 olovliga körningar och ett 15-tal rattfyllerier.
55-åringen får för sina brott sex månaders fängelse. Dessutom förverkas sex månaders villkorlig frigivning från hans senaste straff om fyra år och sex månader för bland annat grovt rån från vilket han frigavs i september 2011.
Han har färre noteringar i belastningsregistret, delvis beroende på att han avtjänat flera långa straff för mycket grova brott.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se