Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömd fosterfar jagas av polisen
Den friande domen mot 36-åringen utlöste en våg av indignation. Själv förklarade han fyndet av sperma i fosterdotterns kropp med att hon själv måste ha fört in den sedan hon hittat den på en papperstuss i badrummet. Något som tingsrätten inte fann var helt uteslutet.
Mannen sperma säkrades också på en matta.

Flickans trovärdighet var redan innan starkt ifrågasatt då hon ändrat uppgifter, anmält händelser månader efter att inträffat och kommit med obestyrkta och tvivelaktiga anklagelser om våldtäkt också mot tre yngre män i hemorten i Dalarna.
Domstolen ogillade också andra åtalspunkter om våldtäkt, vilket hovrätten inte ändrar.
Däremot gör hovrätten en annan analys av spermafynden. Domstolen finner inte uteslutet att flickan av kulturella skäl kan ha haft skäl att beskylla fosterfadern för våldtäkt.

Att hon skulle vara så förslagen att hon aktivt skulle leta efter sperma, föra in den i sin egen kropp och på mattan finner hovrätten däremot uteslutet. Det skulle förutsätta att hon under en mycket kort stund, skulle ha smitit in i badrummet, där hittat en papperstuss som fosterfadern i brådskan glömt i tvättstället, insett vad som fanns på tussen och sedan varit kallblodig nog att placera sperman där polisens tekniker hittade den.
Förhållandet att hon väntade i två dagar med att anmäla våldtäkten liksom att hon dröjde fyra månader med att berätta om mattan styrker också trovärdigheten. I båda fallen fanns uppenbar risk för att bevisen skulle kunna förstöras under den tid som gått. Hovrätten konstaterar vidare att hon borde ha placerat den på exempelvis sina underkläder om syftet varit att belägga en falsk anklagelse.
Hovrätten mäter ut straffet till två år och sex månader vilket då omfattar också sexuellt ofredande vid ett tidigare tillfälle.

Flickan får däremot inget skadestånd. När föräldrarna fråntogs vårdnaden om henne omfattade inte beslutet rådighet över också juridiken. Då hennes far vägrat godkänna överklagandet har inget yrkande om skadestånd kunnat göras.
Dramatiken i domen ökades då rätten även förklarar mannen häktad, vilket nu ska verkställas av polis. Han var ännu på måndagseftermiddagen på fri fot.

Gubb Jan Stigson