Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen: Dalatrafik måste göra om upphandlingen
Det var i slutet av juni som den nuvarande bussentreprenören Nobina överklagade den upphandling som Dalatrafik gjort av kollektivtrafiken i länet. Nobina valde aktivt att inte lägga något nytt anbud på den nya upphandlingen och därmed gick vanns upphandlingen av Sambus och Arriva.
Men sedan Nobina överklagat ärendet, har både yttranden och överklaganden kommit från båda parterna till förvaltningsrätten.
Men i dag fattade alltså förvaltningsrätten ett beslut.

De följer Nobinas linje.
I beslutet står det bland annat att Dalatrafik har ändrat sig många gånger på många olika punkter i upphandlingen, under tiden som man hade länets kollektivtrafik ute på upphandling.
Det anser rätten har försvårat processen.
"Då de konstaterade bristerna är hänförliga till upphandlingens konkurrensuppsökande skede ska den göras om", skriver förvaltningsrätten bland annat i beslutet.

Arbetssituationen för de busschaufförerna har minst sagt drabbats av upphandlingen.
Inte nog med att över 400 anställda har varslat från Nobina från och med den 1 juni då Nobinas avtal med Dalatrafik löper ut.
Nu menar man att en ny upphandling kommer ta minst ett år - vilket lämnar personalen i något av en rävsax.

Dalatrafik har nu tre veckor på sig att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se