Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för hot och misshandel

Annons

Skyddstillsyn samt missbruksbehandling och kontakter med öppenvårdspsykiatrin. Det blev Falu tingsrätts dom mot en 20-årig Borlängebo som stått åtalad för misshandel och olaga hot.

Misshandeln gjorde sig 20-åringen skyldig till den 2 april förra året vid en go cart-hall i Uppsala. En 23-årig man som Borlängebon där hamnat i bråk med fick ta emot en spark i ansiktet då han stod på alla fyra.
Även 23-åringen, hemmahörande i Horndal, åtalades för att vid samma tillfälle ha försökt att misshandla 20-åringen. Tingsrätten anser att 20-åringen till viss del handlat i nödvärn men att detta ändå inte motiverat sparken mot huvudet på den knästående mannen.

Åtalen om olaga hot gäller två tillfällen i Borlänge. Vid ett besök i Maserhallen den 24 september hotade 20-åringen en gymnastiklärare med att han skulle sparka honom. 20-åringen hade kommit dit för att söka efter sin bror. Läraren hade då ifrågasatt vad han gjorde där, något som gjorde honom irriterad. Han svarade därför med att hot om att ”sparka in” lärarens ansikte.
Den 6 december hotade 20-åringen en person vid Ljungbergsgymnasiet. Hotet bestod i att han drog sin hand över halsen som ett tecken på att han ville skära halsen av den andre.

Under rättegången kunde den hotade vittna om hur han mått mycket dåligt av händelsen och bland annat inte vågat röra sig fritt i området.
Till den mannen ska 20-åringen nu betala ett skadestånd med 5 000 kronor för den kränkning han utsattes för.
I övrigt anser rätten att brotten motiverar ett fängelsestraff, särkilt då delar av brotten begåtts under prövotiden efter en tidigare villkorad dom för våldsbrott.

Mannens besvärliga livssituation gör dock att rätten främst ser ett behov av det stöd en övervakning kan ge. 20-åringen döms därför till skyddstillsyn samt missbruksbehandling och kontakter med öppenvårdspsykiatrin. Han ska dessutom betala 500 kronor till brottsofferfonden.
Även 23-åringen döms för försök till misshandel. För hans del inryms brottet i en tidigare utdömd skyddstillsyn. Även han ska betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Göran Danielson/DT