Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till åtta månader plus ett år för knarkbrott

Han frigavs i september från ett fyraårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Greps i mars men kom undan med böter som delvis erlagts i häkte. Men när 54-åringen greps igen den 27 juni kom han inte undan. Nu döms han till åtta månader för de nya brotten och får dessutom sitta av ytterligare ett år av de fyra.

54-åringen har under utredningen medgett att han är ägare till drygt 63 gram amfetamin som hittades hemma hos en god vän utanför vars dörr han greps 27 juni. Han tar också ansvar för innehav av drygt 16 gram som hittats i en mindre ort i Gagnef.

54-åringen har förklarat innehavet av narkotikan med att han använder den som ”självmedicinering” som han anser sig behöva. Han hävdar att han efter utredning under förra straffet blev medicinerad med amfetaminpreparat på anstalten och när medicinen tagit slut övergick till självmedicinering som han sedan fortsatt med.

En del av narkotikan var utblandad med socker och vatten vilket är en ganska vanlig åtgärd för att öka mängden vid försäljning. 54-åringen har dock förklarat utblandningen med att han ville få den svagare och mjukare så det inte skulle svida så mycket när han injicerade den. En förklaring som dock avfärdas av Falu tingsrätt med hänvisning till analys från SKL.

54-åringen döms därför för innehav av 101 gram amfetamin, 4,5 gram cannabis och en och en halv tablett diazepam.

Falu tingsrätt ser ingen mening med försök till behandling och anser brottet för grovt för annat än fängelse. Straffvärdet mäts till åtta månader men då han ”upprepade gånger misskött villkorlig frihet” förverkas också ett år av den villkorliga frigivningen.

Kamraten hos vilken narkotikan hittades blev själv häktad efter gripandet i juni men har helt avförts från den nu aktuella utredningen.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se