Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopningsligan överklagar — åklagarna gör detsamma

I slutet av juni fick de 15 personer som dömdes för inblandningen i en av de största smugglingshärvorna i Sverige, sammanlagt 51,5 års fängelse.
Nu överklagar tolv av dem sina domar samtidigt som åklagarna gör detsamma.

Annons

Enligt Tullkriminalen var det mellan år 2009 till 2012 som en organisation med sitt nav i Borlänge smugglade in narkotikaklassade preparat i landet. Preparaten, som är dopningspreparat och såldes via olika sajter på internet, ska ha smugglats in via flera europeiska länder från bland annat Sydostasien och Egypten. Verksamheten ska enligt Tullkriminalen ha omsatt minst 30 miljoner kronor.

Nio av de som åtalades är från Borlänge-området och det var i slutet av juni som totalt 22 stycken personer fälldes för inblandningen i verksamheten. 15 stycken av dem dömdes till fängelsestraff upp till nio år.
I huvudsak dömdes de flesta för brott som grova narkotikabrott och dopningsbrott.
Åklagarna ansåg då att tingsrättens bedömning av brotten var rätt, men att ”det fanns utrymme att klaga på strafflängden”.

Nu har båda sidorna överklagat domarna för 12 personer av de totalt 15 dömda. I många av fallen vill försvararna att graden på brotten ska sänkas, att påföljderna helt ogillas och att de förverkade summorna som ska betalas åtminstone ska halveras.
Åklagarna vill tvärtom – att påföljderna antingen förblir desamma som de påföljder som tingsrätten har fastställt, eller högre, och yrkar på fängelsestraff för alla inblandade.

En av dem som överklagat domarna är försvararen för den 36-åring som pekas ut som huvudmannen, även kallad ”Ck”.
Advokaten anser i det fallet att domarna gällande grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling bör ogillas i hovrätten och yrkar också på att hovrätten kortar fängelsestraffet för 36-åringen.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se