Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drabbad fick dunk med dricksvatten

Under våren har det varit fel på en pumpstation i Dala-­Järna och över 1 000 kubikmeter avloppsvatten har runnit ut i en bäck, i stället för att hamna i reningsverket.
Mikael Ilar fick besked om att han inte fick använda­ sin brunn. Och han fick en dunk med vatten.

Redan under våren hade de boende i närheten av Lamborgsänget noterat att det luktade illa i skogen och kunde konstatera att det var blött i skogen.
Det visade sig att avloppet vid pumpstationen efter Strandvägen hade breddat över och avloppsvattnet hade runnit ut och ner i ett dike.
– Vi kontaktade kommunen, men de har lämnat över ansvaret till Dala Vatten och Avfall och har inte med saken att göra, berättar Jan Olsson, boende i när­heten.

Enligt honom hände det samma sak flera gånger och lukten fanns där hela tiden. Men i slutet av juni kulminerade det hela och vattnet steg i diket och lukten blev fruktansvärd.
– Då äntligen reagerade de och kom till platsen, men så mycket mer hände egent­ligen inte.
– Jag fick besked om att jag inte fick dricka vattnet från min brunn och så fick jag en plastdunk med 25 liter­ vatten, fortsätter Mikael­ Ilar, även han boende intill pumpstationen.

Vattenprover skulle tas men de har inte Mikael Ilar fått något besked om, så han får fortsätta med att köra­ dricksvatten i dunkar.
– Den dunk jag fick räckte inte så länge, poängterar Mikael Ilar.
Både han och Jan Olsson vill att området saneras, för att få bort lukten och dessutom minska risken för att sjukdomar och liknande sprider sig.
Roger Lundkvist, drift­ledare på Dala Vatten och Avfall, uppger att avloppet har breddat över två gånger­ under våren, men bekräftar att det handlar om minst 1 000 kubikmeter.

– Vi har varit dit med slambil och dessutom lagt ut kalk, men denna torrsommar har inte kalken fungerat som tänkt, så förmodligen kommer vi att behöva gräva ut bäcken på en sträcka.
– Men eftersom det är väldigt blött kan det nog inte bli aktuellt att gräva innan tjälen kommer.
Enligt honom ska det inte vara någon fara att använda vattnet i Ilars brunn, men han kan inte säga varför Ilar inte fått något besked. Thomas Isaksson, miljösamordnare i Vansbro, vill ha en redovisning om hur det hela har gått till och han har dessutom lämnat in en polisanmälan om brott mot miljöbalken.
– De är skyldiga att rapportera sådant här till oss och det har inte gjorts, säger Isaksson.

I området finns det en stor mängd döda sorkar och skogsmöss, men det är oklart om det finns något samband. Däremot har en stor mängd gran dött intill och de har troligen, enligt Lundkvist, haft det för blött.

Sven Thomsen/DT