Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drag på dräktbytardag

Leksandsdräkten men även andra folkdräkter står högt i kurs. Dräktbytardagen i Sveasalen blev succé och klirr i kassa för arrangören Leksands Folkdanslag.– Det ger en bra slant. Det här är väldigt populärt, säger danslagets Maria Högvall.
När dörren öppnades till försäljningen på lördagen ringlade sig kön utanför en bra bit ifrån Sveasalen. Väl inne möttes besökarna av massor av olika delar till Leksandsdräkten men även dräktdelar från Rättvik, Säter och Häverö.
Representanter från Leksands Folkdanslag svarade för en fin ideell insats klädda i olika varianter av folkdräkten.
– Vi har lite olika dräkter för att visa variation, säger Maria Högvall och tillägger att hon alltid bär dräkt när hon är ute och dansar.

Det rådde rena dräktyran i Sveasalen. Folk letade både här och där efter delar till folkdräkten. De uppställda borden dignade formligen av delar till olika typer av barn och vuxendräkter.
Barbro Jacobs, Yttermo, var nöjd med besöket.
– Jag lämnade in två små svarttröjor för att i stället köpa en större.
Hon berättar att svarttröjan används vid konfirmation och begravning i kyrkan.
– Jag har ärvt en massa dräktdelar. Nu vill jag komplettera med det jag saknar.

Ordförande i Leksands Folkdanslag sedan tre år tillbaka, Jonny Wikström, var nöjd med både kommersen och folkets tillströmning.
– Dräktbytardagen är en tradition vi haft i många år. Det är väldigt populärt, och nu har vi ett fint samarbete med Leksands hemslöjd.
Det ligger mycket jobb bakom dräktbytardagen men tack vare att många hjälper till går det att ro arrangemanget i hamn, menar Wikström.
I lördags fanns 20-talet medlemmar ur Leksands folkdanslag på plats för att göra en ack så viktig ideell insats.

Christer Klockarås/DT