Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramatik i Ludvika med månen i en av rollerna

Teater med ett postmodernt uttryck som vill kritisera det strukturerade samhället.

Annons

När Apollo 11 den 20 juli 1969 landade på månen stod folk i kö för att köpa månfärdsbiljetter och månfastigheter. För i tanken, konsten, litteraturen och senare serietidningen och filmen hade vi varit där sedan länge. Det var bara en tidsfråga innan vi liksom Neil Armstrong tog det lilla steget ner på ytan.

Månfebern började på allvar på 1600-talet med Galileo Galileos observationer och landsmännen Riccoli och Grimaldis kartor. Mörka delar kallades mare, hav, och ljus terra, land. Det lockade till beskrivningar av växt- och djurliv, ibland också människoliknande invånare och till drömmar om forskningsexpeditioner. I filmens barndom slår George Melies världen med häpnad med sin sensationella film Resan till månen från 1902. Filmen var 15 minuter lång vilket var oändligt långt för en film i början av förra seklet. Resan till månen hade också ett bildspråk som branschen än i dag håller hårt i.

Månen är i allra högsta grad närvarande vid fredagens teaterpremiär i Ludvika då ridån går upp för Teaterslagets Månen närmar sig. Det är en nyskriven dramapjäs i två akter av William C Woxlin. Pjäsförfattaren är dramatiker, regissör men också ledamot och redaktör vid Dalarnas Författarförbund. Woxlin som är från Borlänge har tidigare publicerat diktsamlingen Mannen som fanns överallt och novellsamlingen Det Kolossala Svampmolnet och pjäserna Möte i parken och 69 Det stora Svenska Rymdprojektet.

– Månen närmar sig är en tvåaktare med tre skådespelare. Huvudrollen spelas av Matilda Blomqvist som gestaltar Katarina som söker svar på vem hon egentligen är. Samtidigt och som en parallellhandling växer den annalkande katastrofen när månen är på väg att kollidera med jorden. Det finns en stark undergångstematik i pjäsen, berättar William C Woxlin.

Den andra stora rollen spelas av Björn Forsberg som gestaltar Hugo. En man som fastnat i komplicerade samhälleliga strukturer på ett sätt som gör det näst intill omöjligt för honom att ta sig loss för att få vara den han egentligen är.

– Vi jobbar på en avskalad scen. Den sceniska ödsligheten speglar människornas sinnestillstånd. Målet är att bli mer levande och sann mot sig själv. Problemet är att karaktärerna har svårt att klara det, fortsätter Woxlin.

Matilda Blomqvist berättar att repetitionerna pågått sedan i maj och att rollen hon gestaltar bär på bekanta utmaningar.

– Visst kan jag relatera till min karaktär, och till allas våra tankar och funderingar om identitet, meningsfull tillvaro och om målet med dagen och livet, berättar Blomqvist.

Temat, jordens undergång, fascinerar Woxlin. Redan som barn väcktes intresset när han möter Tove Jansons Kometen kommer.

– Det finns något oerhört kollektivt över den slutgiltiga katastrofen.

Föreställningen Månen närmar sig har premiär på fredag i Teaterhuset i Ludvika.