Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Driftsbidraget till näringslivsbolaget dras in - arbetsuppgifter förs över till kommunen - en tjänst som näringslivschef inrättas

Annons


Kommunalrådet Ulf Hansson (S) underkänner kommunens näringslivsarbete. I ett förslag till omorganisation skriver han att Hedemora intar en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking.
- Det räcker inte, vi måste bli avsevärt bättre, skriver Ulf Hansson vidare.
Han vill att det kommunala driftsbidraget till Hedemora Näringsliv dras in och arbetsuppgifter förs över till kommunen samtidig ska det inrättas en tjänst som näringslivschef.

"Jag konstaterar att vi i enlighet med Svenskt Näringslivs ranking fortfarande är nära den absoluta botten i jämförelse med landets samtliga kommuner." Så inleder kommunalråd Ulf Hansson (S) sitt förslag om hur kommunens näringslivsverksamhet ska utvecklas.
Han konstaterar att ingen förbättring skett trots att Hedemora kommun avsätter resurser som är jämförliga med andra kommuner. Hedemora har de senaste två åren klättrat nio respektive sex steg på Svenskt Näringslivs ranking.
- Det räcker inte, vi måste bli avsevärt bättre, skriver Ulf Hansson.
Han vill förändra och utveckla arbetet och att högsta prioritet ska ges åt följande:
- Kommunpolitikernas attityd till företagande,
- Kommunala tjänstemäns attityd till företagande,
- Dialog mellan företag och kommunledning.
- Vi måste prioritera och satsa där det ger effekt, skriver Ulf Hansson.
Av det förslag, som under måndagen lades fram för ledamöterna i kommunens strategiutskott, framgår;
- att kommunens driftsbidrag till Hedemora Näringsliv (HNB) upphör,
- att större delen av arbetsuppgifterna övertas av kommunen,
- att Nyföretagarcentrum inbjuds att etablera sig i kommunen.
Ulf Hansson säger att HNB fick 450000 kronor i bidrag när de startade 2002. För 2010 och 2011 har HNB fått 1,8 miljoner kronor årligen. Och nu vill de ha 2,8 miljoner kronor.
- De ha sagt att de vill ha en fast grund att stå på, säger Ulf Hansson.
I och med omorganiseringen kommer kommunens näringslivsverksamheten att utökas med ytterligare 1,5 tjänst och omfatta totalt 2,8 tjänster. Bland annat ska en tjänst som näringslivschef inrättas.
Ulf Hansson säger att ledamöterna i strategiutskottet kommer att bli kontaktpolitiker mot större företag och branschorganisationer som exempelvis Köpmännen.
- Vi skulle få kortare vägar mellan politiker, tjänstemän och näringsliv, säger Ulf Hansson
Förslaget inkluderar även att kommunens strategiutskott byter namn till Näringslivs- och strategiutskottet.
Den omorganisation som Hansson förslagit innebär en kostnadsbesparing i storlek av 500,000 kronor. Men också en merkostnad på 1000000 kronor i driftsbidrag till etableringen av ett Nyföretagarcentrum.
Ulf Hansson säger att han diskuterat förslaget med Hedemora Arbetarekommun och fått det förankrat där.
Förändringarna ska träda i kraft från årsskiftet, det förutsätter dock att kommunstyrelsen och sedermera kommunfullmäktige säger ja.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se