Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Driver nytt café i gammal stil


I många år har Gunilla Erkhagen närt en dröm om att skapa ett café.
Men med sitt kringflackande jobb gjordes den drömmen omöjlig, ända till Gunilla kom till Horndal.
Sedan en dryg månad tillbaka står nu cafédörren öppen mot riksvägen, där en genuin gammal cafémiljö ska locka kaffedrickarna - och kanske också musikälskarna.

I caféets ena del har nämligen Gunilla valt att höja golvet och gör ett litet bås för sig. Där står också ett piano mot en vägg.
- Min förhoppning är att man inte bara ska kunna sitta och fika vid det bordet utan också snabbt göra om hela platsen till en liten scen för att på så vis kunna arrangera små musikkvällar eller diktuppläsningar.

Gunilla Erkhagen är egentligen värmlänning. Under många år kuskade hon land och rike runt som försäljare. Men så blev hon utbränd. Under tiden på väg tillbaka tvingades hon fundera på vad hon egentligen ville göra med sitt liv.
- Det var när jag besökte en väninna här i Horndal som jag upptäckte orten. Sedan det här huset.
Gunillas café ligger inrymt i den gamla färghandeln som lades ner 1999. Då lär det ha varit Avesta kommuns äldsta fungerande butik.
Idag hyr Gunilla hela huset och bor själv på övervåningen. Nedervåningen är omgjort till kök och café.
- Jag har en god vän som hjälpt mig att inreda caféet. Han har snickrat en disk och vi har målat tillsammans.

Inredningen är hämtad från loppisar och Blocket. Kaffekopparna utgörs av en mängd olika storlekar och former. Kopp väljer man själv.
- Jag är väldigt intresserad av konsthantverk, så jag hoppas - när rörelsen kommit igång på allvar - också kunna knyta kontakter med lokala hantverkare som vill ställa ut. De kanske kan låta mig sälja deras alster mot provision här i caféet.
Men ett café vore ju inget utan kaffe med dopp. Det sistnämnda bakar Gunilla själv - undantaget tekakorna. I det iordningsställda köket bakom disken fixar hon också smörgåsarna som ska vara väl tilltagna, menar Gunilla.
- Kaffet är hederligt kokkaffe som bjuds. Härifrån ska man gå nöjd - och på bättre humör.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se