Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogsnurra och grön ekonomi

I syfte att Smedjebackens ungdomar ska få bättre koll på ekonomi och hålla sig borta från narkotika, har kommunen gått samman med Lion’s club och Norrbärke sparbank.

Med Lions hjälp ska ”drog­snurran”, som är ett verktyg för att bland annat lära sig att känna igen symtom på olika typer av narkotika, delas ut till lärare och föräldrar med elever i årskurs sju till nio.
– Vi på Lions vill vara med och stödja arbetet mot droger. Det kan vara stora utmaningar i just de här åldrarna, säger Jan-Erik Falkengren.
Han och kommunens folkhälsoplanerare, Håkan Söderlund, oroas över hur lätt det tycks vara för ungdomar att få tag på droger.

– Storlek på ort spelar ingen roll. Via internet kan de beställa allt möjligt nuförtiden, säger Söderlund.
Förutom information om vad olika droger har för kännetecken och påverkan på användarna, innehåller drogsnurran också upplysningar om vart man kan vända sig om man misstänker att någon håller på med narkotika.
Totalt kommer 450 exemplar av drogsnurran att delas ut.
Även en folder kallad ”grön ekonomi” ska distribueras i Smedjebackens kommun.
Informationshäftet har tagits fram tillsammans med Norrbärke sparbank.
– Precis som närheten till droger har, har också närheten till krediter ökat. Vi vill att ungdomar tänker på hållbarhet, säger Mats Larson på banken.

I foldern finns tre olika nivåer – grön, gul och röd – som kan hjälpa till att skapa en bild över ens ekonomiska situation.
Informationen riktar sig direkt till ungdomar och kommer att delas ut till elever i årskurs nio.
Tanken är också att den ska finnas tillgänglig på kommunens familje- och ungdomsförvaltning.
Håkan Söderlund är glad över samarbetena, med vilkas hjälp han har förhoppningar om att nå längre i arbetet med ungdomars hälsa.
– Folkhälsa spänner över ett stort område. Jag är evinnerligt tacksam och glad över att Lions och banken ställer upp.

Ellen Nordin/DT